Hlavní obsah

Petardy, slzný plyn a obušky. V Kyjevě se střetli demonstranti s policií

Kyjev
Aktualizováno

V potyčkách s demonstranty v Kyjevě utrpělo zranění více než 20 policistů, 15 strážců pořádku muselo být hospitalizováno a čtyři z nich jsou „ve vážném stavu”. Oznámilo to v neděli večer ukrajinské ministerstvo vnitra. O počtu zraněných demonstrantů neinformovalo. Protivládní opozice se od „provokatérů” napadajících těžkooděnce distancovala, úřady však hovoří o „masových nepokojích”.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Nepokoje v Kyjevě

Článek

Několik stovek radikálů podle agentur začalo útočit holemi na policisty stojící v kordónech na cestě k sídlu parlamentu. Snažili se také převracet policejní autobusy. Policie použila slzný plyn i obušky. Opoziční předák Vitalij Kličko se snažil přesvědčit radikály, aby s útoky na policisty přestali. Demonstranti ale pokračovali v házení petard a dalších předmětů na policejní těžkooděnce, chránících se štíty.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Protestující přišli s kastroly na hlavě

K potyčkám došlo asi sto metrů od kyjevského náměstí Nezávislosti, kde přívrženci opozice již osmý víkend za sebou protestují především proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který podle nich zemi zaprodal sousednímu Rusku.

Agentura AFP mezitím zvýšila odhad demonstrantů na téměř 200 000 lidí. Náměstí obsadili stoupenci evropské integrace už před téměř dvěma měsíci, kdy Janukovyč odmítl podepsat s Evropskou unií dohodu o přidružení a volném obchodu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proti demonstrantům zasáhla policie

Opozice od té doby požaduje odstoupení hlavy státu i celé vlády a vypsání předčasných voleb. Jeden z jejích vůdců, šéf strany UDAR Vitalij Kličko v neděli také podle agentury Interfax na náměstí Svobody prohlásil, že opozice „vyhlašuje předčasné prezidentské volby“. Zároveň poukázal na nutnost změnit složení ústřední volební komise, aby tyto volby byly čestné.

Omezení svobod

Nedělní protest je navíc projevem odporu proti změnám právních norem, které prezident podepsal v pátek a jejichž cílem je zastavit demonstrace a srazit opozici na kolena. Doma i v zahraničí tento legislativní krok vyvolal velké pobouření, neboť omezuje Ukrajincům svobodu shromažďování a vyjadřování názorů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti se střetli s policií.

Schválené úpravy trestního zákoníku zpřísňují tresty za formy protestů, kterých demonstrující v posledních týdnech nejčastěji využívali, například blokování veřejných budov, nošení masek a helem na demonstracích či nepovolené stavění stanů na veřejných místech. Mimo zákon jsou postaveny i manifestační jízdy v kolonách více než pěti aut.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Protivládní demonstrace v Kyjevě

Řada protestujících vyjádřila svůj odpor vůči zmíněným opatřením tím, že přišla s kastroly, cedníky nebo papírovými krabicemi na hlavě či s karnevalovými maskami na tváři. Někteří neváhali nápisem „To není helma“ ujistit strážce pořádku, že svými bizarními pokrývkami hlavy neporušují zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám