Hlavní obsah

Potřebujeme větší podporu, apeloval Zelenskyj na země G7

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním projevu vyzval vůdce zemí skupiny G7 k větší pomoci Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zastavit ruskou agresi bude možné, jen když včas dostaneme vše, o co žádáme – zbraně, finanční podporu a protiruské sankce, řekl podle agentury AP Zelenskyj. Zdůraznil přitom především potřebu systémů protivzdušné obrany.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Ruská armáda v neděli po třech týdnech znovu ostřelovala ukrajinskou metropoli Kyjev a zasáhla obytné budovy. Při útoku zahynul 37letý muž, jeho manželka a dcera utrpěly zranění. Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na síti Telegram napsal, že na Kyjev a Kyjevskou oblast bylo vypáleno 14 střel.

Zelenskyj uvedl, že některé z nich se podařilo ukrajinským obráncům sestřelit, nikoli ale všechny. Zároveň slíbil odplatu všem „pilotům, technikům a dalším lidem, kteří se na odpalování střel na Ukrajinu podílejí“.

To vy sami, tvrdí Rusové o zasažení civilních cílů při útoku na Kyjev

Válka na Ukrajině

„Všechny vás najdeme... A pokud si někdo myslí, že unikne odpovědnosti tvrzením, že jen plní rozkazy, pak se mýlí. Jestliže vaše střely dopadají na domovy, je to válečný zločin. Všechny vás čeká soud. A nikde se neschováte – ani na pobřeží Kaspického moře, přes které byly vaše střely vyslány, ani v Bělorusku,“ dodal.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruská armáda ostřelovala v sobotu některé oblasti Ukrajiny z běloruského území. Zelenskyj v projevu vyzval občany Běloruska, aby s ruskou armádou nespolupracovali. „Ruské vedení vás chce všechny zatáhnout do války, chce mezi nás zasít nenávist. Ale vy můžete odmítnout se této války účastnit. Vaše životy patří jen vám, ne někomu v Kremlu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám