Hlavní obsah

Pošleme vojáky na Krym, reaguje Rusko na NATO

Moskva
Aktualizováno

Rusko vyšle na anektovaný krymský poloostrov více svých vojáků. Podle ministra obrany Sergeje Šojgu je to odpověď na eskalaci situace na Ukrajině a cvičení sil Severoatlantické aliance v blízkosti ruské hranice.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin po přistání při návštěvě Krymu. Archivní foto.

Článek

„Situace na Ukrajině dramaticky vyeskalovala a přítomnost zahraničních armád se v bezprostřední blízkosti našich hranic zvýšila. Nasazení řádných a soběstačných sil na Krymu je jednou z našich priorit,“ řekl Šojgu agentuře ITAR-TASS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Krymu má základnu ruská Černomořská flotila a má zde také působit vojenská operační posádka, jejíž vyslání oznámil v srpnu prezident Vladimir Putin.

NATO cvičí na Ukrajině

NATO už dříve oznámilo, že u východních hranic kvůli krizi na Ukrajině a ruskému vměšování posílí svoji přítomnost. Tento týden navíc Aliance zahájila velké vojenské cvičení přímo na západní Ukrajině. Probíhá 1200 kilometrů od boji zmítaného Donbasu od pondělí a potrvá do příštího pátku. Zúčastní se ho okolo 1300 vojáků z mnoha zemí včetně Spojených států, pobaltských zemí, Gruzie, Moldavska, Polska či Rumunska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na západě Ukrajiny začalo společné vojenské cvičení NATOVideo: Reuters

Aliance hodnotí manévry Rapid Trident jako výraz podpory spřátelené Ukrajině. Uvádí, že Kyjevu neposkytne bojové síly, i když by tak mohly učinit jednotlivé členské státy, napsala agentura Reuters.

Z Kyjeva také tento měsíc zaznělo, že mu několik členů NATO poskytne vojenské poradce. Čtyři z pěti zemí, včetně USA, které byly jmenovány, však tuto zprávu popřely. Washington ovšem slíbil Ukrajině další bezpečnostní materiál. Už dříve poslal vojenské vesty, radiostanice a další.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Předseda ruské sněmovny Sergej Naryškin v úterý varoval, že případné dodávky zbraní by na Ukrajině napomáhaly k válečným zločinům.

Reklama

Související články

Luhanští separatisté chtějí zavést rubl

Zatímco ukrajinský parlament bude v úterý debatovat o zvláštním statusu východních regionů, separatisté nadále požadují samostatnost. Předák samozvané Luhanské...

Výběr článků

Načítám