Hlavní obsah

Poradce ukrajinského prezidenta vyzval k embargu na ruské energie, Litva jde příkladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Sankce Západu vůči Rusku jsou nedostatečné a je na čase zavést embargo na ruské energie. Na Twitteru k tomu vyzval poradce ukrajinského prezidenta a člen diplomatické delegace pro jednání s Ruskem Mychajlo Podoljak.

Foto: Profimedia.cz

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak

Článek

„Abychom zničili ruskou ekonomiku a zastavili zabíjení Ukrajinců, je potřeba zavést přímé embargo na všechny ruské energetické zdroje, nebo nepřímé embargo, a to uzavřením přístavů pro zboží z Ruska (85 procent ropy přepravují tankery). Nebo nám řekněte: ‚Bojujte do posledního Ukrajince‘,“ napsal Podoljak.

Přibližně ve stejnou dobu, kdy svou výzvu zveřejnil, uvedla Litva, že se stala první zemí Evropské unie, která přestala z Ruska odebírat plyn. Prezident Gitanas Nausėda ostatně k tomuto kroku začátkem měsíce vyzval také další státy EU a dodal, že další balíček sankcí musí Kremlu způsobit maximální ránu.

„Z EU jsme první zemí, která získala nezávislost na ruském plynu. Je to výsledek dlouhodobé a konzistentní energetické politiky a včasných rozhodnutí o infrastruktuře,“ uvedl ministr energetiky Dainius Kreivys.

Rusko zatím dodávky plynu do Evropy nezastaví, potvrdil Peskov

Ekonomika

Litevci, kteří minulý rok zaplatili Rusku za dodávku energií 3 miliardy eur (zhruba 73 miliard korun), se na odstřižení od ruského plynu připravovali už několik měsíců. Poprvé se jim nulový odběr plynu od Gazpromu například povedl už v lednu.

Dodávky plynu od Gazpromu za celý loňský rok tvořily méně než třetinu plynového portfolia Litvy. Veškerou litevskou poptávku po plynu podle ministerstva energetiky pokryje terminál Klaipėda. V případě potřeby lze plyn do Litvy dodávat také prostřednictvím plynového propojení s Lotyšskem, případně Polskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám