Hlavní obsah

Polští turisté ignorují zákaz a lezou k tatranskému kříži

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tragédii, při které blesk minulý čtvrtek v blízkosti štítu Giewont na polské straně Tater zabil čtyři lidi a 150 jich zranil, turisté nerespektují zákaz horské služby vystupovat na tento vrchol vysoký 1894 metrů, kde stojí 17,5 metru vysoký kovový kříž. Upozornil na to náčelník strážců tatranského parku Edward Wladzo.

Foto: Bartlomiej Jurecki, ČTK/AP

Záchranářská helikoptéra u štítu Giewont v polských Tatrách po bouřce, která zabila čtyři lidi.

Článek

„Cesta na Giewont je mimořádně nebezpečná, protože blesky, které tam během bouřky udeřily, a následně padající kmeny stromů potrhaly řetězy mající za cíl pomáhat turistům udržet se na nohou při výstupu. Narušené chodníky potřebují nevyhnutelné opravy a údržbu, které potrvají minimálně dva týdny,“ upozornil Wladzo.

„Nezodpovědní turisté však porušují zákaz vstupu na chodníky v podstatě už od prvních chvil poté, co došlo k tragédii. Dva mladíci například ještě v noci na pátek vylezli na Giewont a na kříži, který je tam umístěn od roku 1901, napsali svá jména s datem a fotografií z vrcholu a pochválili se na sociálních sítích,“ informoval mluvčí policie v Zakopaném Roman Wieczorek. Dodal, že oběma hrozí pokuta 1000 zlotých (6 tisíc Kč).

„Chtěli jsme jen vidět kříž na Giewontu,“ odpověděli oba mladíci týdeníku Tygodnik Podhalański, který je vypátral. Ten na svém portálu jako první informoval o tragédii v okolí Giewontu. Zároveň upozornil, že vůbec nejde o ojedinělý případ porušování zákazu výstupu na tento štít polských Tater.

„Turistů, kteří i přes nebezpečí, které je ohrožuje na životě, je podstatně více. Vícero se jich svým nezodpovědným činem, navíc ve špatných povětrnostních podmínkách, chlubí na sociálních sítích,“ napsal server.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám