Hlavní obsah

Blesky v Tatrách zabily několik lidí včetně Čecha

Právo, Pavol Minárik, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Několik lidí zabily při čtvrteční bouřce v Tatrách blesky, mezi oběťmi je i jeden český turista. Toho smetla do údolí tlaková vlna po blesku, který uhodil v oblasti vrchu Baníkov v Západních Tatrách. Nejméně čtyři oběti jsou po zásahu blesků na polské straně Tater, uvedlo Malopolské vojvodství. Mezi obětmi jsou dvě děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v polských Tatrách při čtvrtečním zásahuVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší byla situace pod polským vrcholem Velký Giewont (1895 m n. m.), kde blesk zasáhl skupinu více než dvaceti turistů.

Na slovenské straně u vrcholu Baníkov blesk zasáhl českou turistku a muže, který stál vedle ní, smetla tlaková vlna.

„Žena utrpěla zranění dolní končetiny a její kolega byl tlakovou vlnou smeten do Baníkovského sedla. Okamžitě byli požádáni o pomoc letečtí záchranáři. Vrtulník vysadil u zraněné turistky záchranáře, který jí poskytl neodkladnou zdravotní starostlivost a připravil ji na letecký transport,“ uvedl web Horské záchranné služby (HZS).

Foto: Bartlomiej Jurecki, ČTK/AP

Záchranáři odvážejí zraněného turistu.

U muže pod Baníkovským sedlem byl vrtulníkem vysazen lékař, který však mohl pouze konstatovat smrt. „Po pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ dodala HZS. Pacientka byla transportovaná do údolí a pak dál terénním sanitním vozem do nemocnice.

Foto: Vrtulníková záchranná zdravotní služba ATE

Záchrana zdravotní služba při čtvrtečním zásahu na slovenské straně Tater.

V jiné oblasti slovenské části Západních Tater zranil blesk slovenského turistu. Nasazení záchranářů na Slovensku po bouři bylo masové, zasahovalo jich 50 a dvě posádky letecké záchranné služby.

Čtyři mrtví v polských Tatrách

Na polské straně zaznamenala horská služba zásahy bleskem na více místech. „Zahynuli čtyři lidí a zraněných je přes třicet. Taková je dosavadní bilance tragédie pro Giewentem,” řekla kolem 18. hodiny mluvčí polské Letecké záchranné služby Kinga Cerwinská.  Zemřely dvě děti ve věku 10 a 12 let a dva dospělí.

Malopolský vojvoda Piotr Cwik později uvedl, že počet obětí může ještě narůst, protože v jen v krakovských nemocnicích je 89 zraněných po úderu blesku.

„Máme velmi obtížnou situaci, nahlášeno je několik úmrtí z různých míst,“ řekl už dříve agentuře PAP náčelník Tatranské dobrovolné záchranné služby TOPR Jan Krzysztof. Záchranáři na polské straně Tater stále zasahují.

„Jeden blesk udeřil do Giewontu několik set metrů od vrcholu v místě, kde začíná řetěz. Druhým místem úderu byla zřejmě špička,“ řekl velitel hasičů ze Zakopaného Andrzej Król Legowski. Právě úder do řetězu byl osudný, protože se ho drželi turisté, které zasáhl výboj. 

Navzdory mimořádně špatným povětrnostním podmínkám letěly na místo neštěstí čtyři záchranné vrtulníky z Krakova, Katovic, Kielců a Krosna, uvedla Gazeta Krakowska. Mluvčí policie dodal: „Je to nepřístupná oblast, nedostanete se tam ani terénními automobily, ani čtyřkolkami.”

V Zakopaném bylo ustaveno krizové centrum.

Informace o obětech

Na vrcholu Giewont se nachází velký železný kříž, který za bouřek přitahuje blesky. To se zřejmě stalo i za čtvrteční bouřky, napsal deník. Podle Gazety Krakowské od roku 1909 zemřelo na této hoře přes 70 lidí, což je nejvíc ze všech  hor v Polsku.

Na místo míří polský premiér Mateusz Morawiecki.

Ráno svítilo slunce

TVN24 poznamenala, že ráno v Tatrách svítilo slunce a byly dobré podmínky pro pěší turistiku. Postupně se ale naplnily předpovědi počasí a kolem poledne vypukla prudká bouře.

„Byli jsme v půli cesty k vrcholu, když začala náhlá bouřka. Rozhodli jsme rychle se vrátit. Hřmělo ze všech stran,” řekl jeden turista televizi TVN24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám