Hlavní obsah

Opustit vrchol, dřepnout si. Hasiči radí, jak přestát bouřku v horách

Desítky lidí, kteří utrpěli zranění při zásahu blesku do řetězu pod vrcholem Giewont na polské straně Západních Tater, podcenily rizika, která představuje pobyt za bouřky ve vrcholových partiích hor. Bouřky jsou tam silnější, před blesky se většinou není kde ukrýt. Co tedy dělat, pokud nás bouřka na horách zastihne? Hasiči radí vesměs totéž jako mimo hory, dřepnout si s nohama a rukama u sebe.

Foto: Profimedia.cz

Kříž na vrcholu Giewontu.

Článek

Turisté v Polsku doplatili na to, že se zřejmě, aby se ubránili silnému větru, drželi řetězů, jež pomáhají při výstupu na skálu. Kovové řetězy ale blesky přitahují. Stejně jako kříže na vrcholcích.

Chybou bylo už to, že na horu vůbec šli. Počasí ráno bylo sice slunečné, bylo ale vydáno varování před bouřkami během dne. V dnešní době, kdy mobilní telefony dokážou prostřednictvím aplikací či webu ukázat a predikovat vývoj počasí velmi přesně, je počet turistů nacházejících se při bouřce pod vrcholem překvapivý.

Pravidla obecně radí opustit ve chvíli, kdy se bouřka blíží, vrchol kopce a schovat se do bezpečného úkrytu. To je ale s ohledem na terén a počet lidí, kteří v létě za pěkného počasí šplhají na tatranské vrcholy, nereálné.

Pokud už není možné najít úkryt, je dobré se zastavit. „Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe. Na zem si rozhodně nelehejte,“ doporučují hasiči.

Lidé by se měli držet dál od kovových předmětů, které by neměli ani přenášet. Kříž nacházející se na vrcholku představuje v daném případě ideální hromosvod.

Foto: Bartlomiej Jurecki, ČTK/AP

Záchranáři odvážejí zraněného turistu.

S ohledem na exponovaný terén, v němž řetězy sloužily k přidržení na stezce, byla pozice turistů nezáviděníhodná. Lidé by se totiž při bouřce neměli ani opírat o skalní stěnu a není vhodné se zdržovat ani na promáčené půdě, neboť zemní proudy mohou téci i na relativně velké vzdálenosti od místa, kde blesk udeřil.

Bouřka je nejvíce nebezpečná do vzdálenosti tří kilometrů, což je zhruba devět sekund mezi zahřměním a bleskem. Za bezpečnou vzdálenost je možné požadovat 10 kilometrů, tedy zhruba 30 vteřin, které uplynou mezi hřměním a bleskem.

V letních měsících se bouřky v horách vyskytují nejčastěji v odpoledních hodinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám