Hlavní obsah

Po úderu blesku do řetězu u tatranského vrcholu ležely na zemi desítky zraněných

Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Silná bouřka, která si v Západních Tatrách vyžádala pět mrtvých - čtyři v Polsku a jednoho na Slovensku - a přes sto padesát zraněných, otřásla celým Polskem. Náčelník tatranské záchranné služby TOPR Jan Krzysztof přiznal, že nikdy neviděl nic dramatičtějšího. Těla ležela pod vrcholem 1894 metrů vysokého Giewontu poté, co blesk udeřil do kovového řetězu u cesty na vrchol, kterého se desítky turistů v bouřce držely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v polských Tatrách při čtvrtečním zásahuVideo: Reuters

 
Článek

Zásah blesku do řetězu měl pro turisty tragické následky. „Jejich většinou těžce zraněná těla spadla a zůstala ležet na okolních kamenech, které jimi byly doslova poseté. Něco tak dramatického jsem v životě neviděl,“ řekl Krzysztof.

Do hory však udeřilo více blesků. „Jeden z blesků udeřil do 17 metrů vysokého železného kříže umístěného v roce 1901 na vrcholu Wielki Giewont. Kříž se skládá ze 400 kovových částí, váží skoro dvě tuny a za bouřek je jeho okolí mimořádně nebezpečné, protože přitahuje blesky. V jeho blízkosti se nacházely i dvě oběti – 10leté děvče a 12letý chlapec,“ uvedl Krzysztof.

Foto: Profimedia.cz

Kříž na Giewontu (archivní foto)

Blesky nesršely jen v okolí Giewontu, ale také v sedle pod Kondratovou kopou u Kasprova a Červeného vrchu, kde také zranily několik turistů včetně jednoho Portugalce, který utrpěl mimořádně těžká zranění,“ dodal záchranář.

„Byla to situace srovnatelná s teroristickým atentátem. Zraněna byla velká skupina lidí včetně dětí. Měli popáleniny, zlámané nohy, četná poranění po celém těle. Ale v krátké době se to podařilo zvládnout,“ řekl šéf horské služby.

Mezi zraněné přibyl i muž, který zrovna oživoval jednoho zraněného, když ho zasáhl uvolněný řetěz z turistické stezky. „Nestalo se mu nic strašného,“ uvedl podle ČTK Tomasz Wojciechowski z TOPR.

V nemocnicích zůstává 34 lidí

Polský premiér Mateusz Morawiecki, který už ve čtvrtek večer přiletěl do Zakopaného, uvedl, že došlo k mimořádnému dramatu, jaký Tatry už dlouho nezažily. Dodal, že několik turistů utrpělo po zásahu bleskem těžké popáleniny a nebezpečné poranění hlavy i úrazy kardiologického charakteru, které si vyžádají dlouhodobé léčení, 34 ze 157 zraněných zůstává v nemocnicích.

Záchranná akce pokračovala i v pátek. Majitelé podhorských penzionů a ubytoven ohlásili, že během noci se někteří lidé nevrátili. Posledních devět „nezvěstných” se nakonec podařilo nalézt do pátečního odpoledne.

Foto: Bartlomiej Jurecki, ČTK/AP

Záchranáři odvážejí zraněného turistu.

Primátor Zakopaného Leszek Dorula uvedl, že zranění nejsou hospitalizovaní jen v Krakově a Zakopaném, ale i v nemocnicích dalších měst na jihu Polska. „Tragédie se nás bolestně dotkla, proto jsme v Zakopaném vyhlásili třídenní smutek,“ řekl primátor.

Turisté nedbali na varování meteorologů

„K tragédii nemuselo dojít, kdyby turisté respektovali informace a varování meteorologů,“ poznamenal v pátek vedoucí vysokohorské meteorologické stanice na 1987 metrů vysokém Kasprovu vrchu Lukasz Chmura.

„Už několik hodin před bouřkou bylo zřetelné, že se počasí mění, o čemž jsme informovali nejen v médiích, ale i na mobilních aplikacích. Nelze podceňovat předpovědi počasí ve vysokých horách,“ dodal ještě.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varovali před silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval, že od soboty do pondělí se budou v ČR vytvářet silné bouřky. Mohou být doprovázené přívalovými...

Výběr článků

Načítám