Hlavní obsah

Polsko začíná stavět na hranici s Běloruskem plot

Varšava

Polsko připravuje kvůli ilegální migraci stavbu plotu na hranicích s Běloruskem, píše v úterý server deníku Rzeczpospolita s odkazem na vyjádření ministra obrany Mariusze Błaszczaka. Současně se podle jeho slov zvýší počet vojáků na hranicích na dva tisíce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Příprava na stavbu ploti na polsko-běloruské hranici

Článek

„Postaví se nový 2,5 metru vysoký plot a počet vojáků nasměrovaných na ochranu hranici se zdvojnásobí,“ řekl Błaszczak. V současné době jich hranici hlídá tisícovka.

„Nedovolíme, aby se vytvořila migrační trasa přes Polsko,“ řekl ministr. Stavba plotu začne už tento týden.

„Tlak je velký a bude ještě větší,“ upozornil Błaszczak. Polsko bude stavět stejný podle vzoru, který stojí na maďarsko-srbských hranicích již několik let. Bariéru ze stejného důvodu staví i Litva.

Drama na polsko-běloruských hranicích nekončí

Evropa

V současné době je na bělorusko-polské hranici 24 lidí (20 mužů a čtyři ženy), kteří doufají, že se jim podaří dostat do Polska.

Vláda je ale neoblomná, tvrdí, že přistěhovalci jsou na běloruské straně, takže Bělorusko za ně musí převzít odpovědnost.

Lukašenko na konci května oznámil, že Minsk už nebude bránit migrantům v cestě do Evropské unie.

Podle Polska a pobaltských států, ale i podle EU se chce migrační vlnou pomstít za sankce přijaté proti jeho režimu kvůli tvrdému potlačování opozice a porušování občanských práv v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám