Hlavní obsah

Polsko dodává Ukrajině tanky, potvrdil premiér Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko poslalo nebo pošle Ukrajině tanky, řekl podle agentury Reuters bez dalších podrobností premiér Mateusz Morawiecki. Zároveň naznačil, že Varšava už neuvažuje o předání stíhaček MiG-29.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Ukrajina opakovaně vyzývala Západ k urychlenému poskytnutí zejména těžkých zbraní, jimiž by se mohla lépe bránit pokračující ruské ofenzivě.

„Ano,“ odpověděl v pondělí podle Reuters Morawiecki na otázku, zda Polsko poslalo tanky na Ukrajinu nebo tak učiní. Odmítl ale sdělit podrobnosti včetně počtu tanků.

Američtí ministři zahraničí a obrany slíbili v Kyjevě další pomoc

Evropa

V březnu Polsko oznámilo, že je připraveno poslat své stíhačky MiG-29 na americkou základnu Ramstein v Německu s tím, že by se následně dostaly na Ukrajinu. Washington ale takový plán zavrhl.

„Není tu žádná taková potřeba, nejsou tu žádné takové požadavky,“ reagoval Morawiecki na otázku, zda Varšava o vyslání letounů na Ukrajinu stále uvažuje.

Podle neoficiálních informací Ukrajině čelící ruské agresi jako první země poskytla tanky Česká republika. Minulý týden agentura DPA informovala, že větší počet tanků T-72 má na Ukrajinu poslat Slovinsko, které má jako náhradu má dostat pancéřové vozy Marder a kolové obrněnce Fuchs od Německa.

Nejen tanky. Česko dodalo na Ukrajinu houfnice a raketomety RM-70 Grad

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám