Hlavní obsah

Migranti se pokusili proniknout do Polska, v lese se našlo tělo mladého muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská policie v sobotu informovala, že v lesích poblíž hranic s Běloruskem našla tělo mladého Syřana. Podle složek Podleského vojvodství nebyla zatím zjištěna příčina smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti s pohybují podél polsko-běloruské hranice pod dozorem strážíVideo: Reuters

 
Článek

Ve stejné oblasti se v noci pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů, uvedl internetový portál onet.pl. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.

Americký prezident Joe Biden řekl, že Washington sdělil své znepokojení ohledně situace na polsko-běloruských hranicích jak Rusku, tak Bělorusku.

Migranti mezi Běloruskem a Polskem jsou v zoufalé situaci

Evropa

„Včera (v pátek) byla v lese u hranic nedaleko (vesnice) Wólka Terechowska nalezena mrtvola mladého muže syrské národnosti. Vyšetřování provedené na místě nálezu těla neumožnilo jednoznačně určit příčinu smrti,” uvedla policie na twitteru. Podle agentury AP se jedná o devátého mrtvého na polsko-běloruských hranicích během současné migrační krize.

Mnoho migrantů pochází ze Sýrie, Iráku nebo z dalších míst Blízkého východu, často utíkají před konflikty ve vlastních zemích a v Evropě doufají v lepší život. Po migrační vlně z roku 2015 Evropa neustále posiluje vlastní hranice, aby odrážela stále příchozí uprchlíky. Přesto se hranice snaží každoročně překročit desetitisíce lidí, kteří se často vydávají na nebezpečné a často i smrtí končící cesty po vodě i souši, upozorňuje web ABC News.

Migranti vzali útokem plot na bělorusko-polské hranici

Evropa

V Polsku v příhraničním pásmu platí výjimečný stav, do oblasti nemají přístup humanitární pracovníci ani novináři. Média informující o migrační krizi jsou tak odkázána na informace úřadů.

Americký prezident Biden o krizi ve středu jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. V pátek vyjádřil nad situací znepokojení. Počínání běloruských úřadů již dříve kritizoval americký ministr zahraničí Antony Blinken.

V pátek řekl, že Spojené státy zvažují použít proti Minsku „různé nástroje”. Von der Leyenová po rozhovoru s Bidenem uvedla, že USA v prosinci zavedou nové sankce proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Běloruští vojáci se podle Poláků snažili vytlačit přes hranici desítky migrantů

Evropa

Polsko i Evropská unie obviňují běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že do Běloruska nechává dovážet lidi v zoufalé situaci ze zemí jako Irák nebo Sýrie a využívá je jako zbraň v hybridní válce proti sedmadvacítce v odplatě za to, že na jeho režim uvalila sankce kvůli represím proti prodemokratické opozici a porušování lidských práv.

Polsko, Litva a Lotyšsko posilují své hranice ve snaze zablokovat nově otevřenou migrační trasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám