Hlavní obsah

Polská média stávkovala kvůli vládním plánům na dodatečnou daň

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polská média, která nepodléhají vládní straně Právo a spravedlnost (PiS), stávkovala proti nečekané nové 15procentní dani z reklamy, kterou chce kabinet premiéra Mateusze Morawieckého narychlo zavést k již existujícím 23 procentům DPH. Tamní ministr financí tvrdí, že tímto způsobem chce vláda vytvořit fond finanční pomoci pandemii postihnutému zdravotnictví a kultuře.

Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński (vlevo) s premiérem Mateuszem Morawieckým

Článek

Zástupci soukromých médií reagovali, že „žádat ročně stovky milionů od těch, kteří v pandemii sami finančně vykrvácí, není nic jiného než likvidační pomsta a trest za otevřenou kritiku temných stránek vládní moci v Polsku”.

Webové stránky nejvlivnějších polských médií včetně TVN24, TV Polsat, RadioZet, či RMF FM, ale také Gazety Wyborcze, Rzeczpospolite, Polityky, Newsweeku či portálů onet.pl, wp.pl a množství dalších ve středu zveřejnily otevřený dopis 43 mediálních domů, vlastníků televizí a rádií adresovaný Morawieckému.

Kritizují ho v něm, že „vláda vydírá nezávislá média za to, že plní svou povinnost a informují veřejnost i o tom, co by se jinak nedozvěděla.” Vládní moc chce „tímto krokem zasáhnout a umlčet nezávislá média,” prohlásil polský ombudsman Adam Bodnar.

Vláda přitom tvrdí, že nejde o nic jiného než o zavedení „solidární daně” a že takto získaných 800 milionů zlotých (4,8 miliardy Kč) ročně rozdělí těm, kdo to potřebují nejvíc.

Foto: Gazeta.pl/screenshot, ČTK

Sdělení zpravodajského serveru Gazeta.pl k protestu proti plánům vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost zavést novou daň z reklamy

„Už i tak ekonomicky chátrající menší média se po zavedení dodatečné daně ocitnou na hranici bankrotu a ta větší, včetně těch, která mají zahraničního vlastníka, budou mít taktéž problém udržet se na trhu,” upozornil deník Rzeczpospolita.

List v tomto kroku vidí „otevření cesty k dalšímu skupování médií státními koncerny, jak nedávno realizoval naftový koncern Orlen, který vykoupil od německého vydavatele v podstatě všechna lokální média v Polsku.” Nad médii, která denně informovala na 15 milionů Poláků tak teď bude mít ve skutečnosti kontrolu vládní PiS.

Podle Orbánova vzoru

Lídr PiS a nejvlivnější politik v zemi Jaroslaw Kaczynski podle serveru politykakrytyczna.pl dlouhodobě tvrdí, že „média v Polsku by v rozhodující míře měla být v rukou Poláků”. Ještě před rokem zvažoval přijetí zákona, na základě kterého by je bylo možné vyvlastnit.

Kaczyński: Polsko se pokusí omezit vliv médií v cizím vlastnictví

Evropa

Po čase si ale zřejmě uvědomil, že sebrat takovou formou majetek z rukou amerických, německých či švýcarských vydavatelů by nebylo zrovna šťastné. Rozhodl se jít podobným směrem jakým se vydal maďarský premiér Viktor Orbán, když rozhodl o dodatečném zdanění médií.

Ta následně natolik ekonomiky oslabila, že je jemu blízcí oligarchové buď hravě odkoupili a podřadili vládní moci, anebo rovnou zanikla.

„To je ostatně nová cesta tažení Kaczynského proti nevládním médiím v Polsku. Netřeba je vyvlastnit, ale oslabit natolik, že vlastníkovi nezbude nic jiného než je prodat, dokud to ještě jde. Kaczynski a jeho soukmenovci udělali z veřejnoprávní TVP a Polského Rádia neskrývaného sluhu neokonzervativního PiS. Pokud se mu podaří dostat do rukou nejvlivnější nezávislá média v zemi, tak je také nečeká nic dobrého,” uvedl server politykakrytyczna.pl.

Zeman si při projevu mezi prezidenty V4 sundával roušku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám