Hlavní obsah

Polovinu Itálie sevře nejpřísnější lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Polovina italských regionů bude od pondělí v nejpřísnějším stupni protiepidemických opatření. Tvrdá uzávěra čeká mimo jiné Milán, celou Lombardii a také Řím. Opatření chystá ministr zdravotnictví.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Život v Miláně znovu utichne.

Článek

Pro období Velikonoc, a sice od 3. do 5. dubna, navíc italská vláda schválila plošnou karanténní uzávěru celé země, uvedla v pátek agentura AFP. Podle premiéra Maria Draghiho je zpřísnění nutné, protože země čelí další vlně nákazy.

"Po roce od začátku zdravotnické krize čelíme další vlně nákazy: za poslední týden jsme zaznamenali 150 tisíc nových případů, o týden dříve to bylo 131 tisíc," uvedl premiér Draghi. Řekl, že si je vědom, že zpřísněná opatření mají dopad na vzdělání dětí, ekonomiku i duševní stav obyvatelstva. "Ale jsou nezbytná, abychom se vyvarovali dalšího zhoršení, které by nevyhnutelně vedlo k ještě přísnějším omezením," řekl premiér.

Část Itálie v únoru rozvolnila, mohly se otevřít, obchody, restaurace, noční zákaz vycházení a povinnost roušek ale trvaly.

Italové stráví Velikonoce v přísném lockdownu

Koronavirus

Z domu jen v nezbytných případech

V nejpřísnějším červeném stupni od pondělí budou nejlidnatější oblasti jako Lombardie a Milán, Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna, Kampánie či Lazio s hlavním městem Římem. V červených zónách je přerušeno prezenční vyučování, lidé mohou opustit své bydliště jen v odůvodněných případech a otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím.

Bez testu ani krok. Mezi Římem a Milánem začnou jezdit „covid-free“ vlaky

Cestování

Ve středním, oranžovém stupni, by měl být od příštího týdne zbytek italských regionů s výjimkou Sardinie. Ostrov zůstává v nejmírnějším bílém pásmu. V celé Itálii stále platí zákaz nočního vycházení a jsou omezené cesty mezi regiony.

V pátek ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo za předchozích 24 hodin téměř 27 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 bylo za poslední den 380. Zvyšuje se také obsazenost na jednotkách intenzivní péče.

Od začátku epidemie Itálie zaznamenala 3,17 milionu případů nákazy koronavirem a přes 100 tisíc úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám