Hlavní obsah

Polovina zemí EU včetně Česka navrhuje vytvoření společné vojenské síly rychlé reakce

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Čtrnáct zemí Evropské unie (EU) včetně České republiky navrhuje vytvoření společné vojenské síly rychlé reakce EU, která by zasahovala při mezinárodních krizích, uvedla agentura Reuters. Pokus o vytvoření podobné jednotky proběhl už před dvaadvaceti lety.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský voják v Mali

Článek

Navrhovatelé se shodují, že by EU měla vytvořit jednotku o zhruba pěti tisících vojácích, k dispozici by měla mít lodě i letadla, která by pomohla demokratickým zahraničním vládám, které naléhavě potřebují pomoc. Agentuře Reuters to prozradil nejmenovaný vysoký úředník EU.

Český voják zneškodnil teroristu, od EU dostal vysoké vyznamenání

Domácí

Ministři obrany EU se tímto nápadem budou zabývat na čtvrtečním zasedání, které povede šéf zahraniční politiky sedmadvacítky Josep Borrell. Ten unii kritizoval za neochotu více zasahovat ve skomírajících státech jako Libye.

Mezi čtrnáct navrhujících zemí patří kromě České republiky ještě Rakousko, Belgie, Kypr, Německo, Řecko, Francie, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko.

O vytvoření podobné jednotky se v Evropské unii poprvé hovořilo v roce 1999, v roce 2007 připravila unie systém bojových skupin o 1500 vojácích, kteří by reagovali na mezinárodní krize. Tento systém ale nikdy nebyl realizován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám