Hlavní obsah

Po „belgickém Rambovi” prchajícím s raketometem se země slehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Už téměř týden je na útěku příslušník belgické armády Jürgen Conings (46). Navzdory tomu, že po něm pátrají stovky elitních policistů i speciální jednotka belgické armády, které pomáhá německá protiteroristická jednotka, muži se daří unikat. „Belgický Rambo” jako by se do země propadl, píší média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Armáda honí po Belgii uprchlého vojákaVideo: Reuters

 
Článek

Je to voják se speciálním výcvikem. Ví, jak se stát neviditelným. „Když se umí schovat, při pátrání na něj klidně můžeme šlápnout a vůbec si toho nikdo nevšimne. Nikdy ho nenajdeme,“ řekl deníku Bild jeden z nizozemských policistů.

Do pátrání po uprchlíkovi byly zapojeny vrtulníky, speciální drony a další armádní technika. Kromě toho se uzavřel pro veřejnost národní park Hoge Kempen. Ten se v pondělí opět otevřel.

Německý deník Bild spekuluje, že Conings mohl prchnout přes hranice do Německa. V pátrání začal pomáhat i Interpol.

Odmítá vládu virologů

Uprchlý voják absolvoval mnoho misí ve válečných zónách. Nyní vede svou vlastní pomatenou válku, píše deník Bild. Belgický Rambo nechce žít ve světě, kde vládnou virologové. Vyhrožoval proto vraždou špičkového belgického virologa Marca van Ransta (55) a je podezřelý z plánování útoku na státní struktury. Na svůj čin se pečlivě připravoval.

Po Belgii honí uprchlého ostřelovače s raketomety. Hrozba je akutní, uvedl ministr

Evropa

Ministryně obrany Ludivine Dedonderová přiznala, že systém selhal, a slíbila změnu zákona, který by umožnil monitorovat činnost všech ozbrojených vojáků. Dosud jich belgické úřady monitorovaly jen 28, jednalo se o sympatizanty krajní pravice, mezi které patří i Jürgen Conings.

Foto: Belgická policie

Uprchlý voják Jürgen Conings je elitní ostřelovač

„Chci, aby se konalo pravidelné prověřování všech vojáků, kteří mají přístup na citlivá místa, k citlivým informacím, ale také těch, kteří vlastní zbraně,“ uvedla ministryně Dedonderová. Podle ní je nepřijatelné, aby lidé s extremistickými názory měli volný přístup ke zbraním. „Stejně tak není normální, aby mohl člověk jen tak odejít z kasáren, bez kontroly, ačkoliv by měla platit jistá pravidla,“ uvedla ministryně.

Conings si z kasáren odnesl raketomet, samopal, poloautomatickou zbraň a neprůstřelnou vestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám