Hlavní obsah

Po Belgii honí uprchlého ostřelovače s raketomety. Hrozba je akutní, uvedl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Vrtulníky a policisté za pomoci 340 elitních vojáků a útvaru GSG9, což je speciální protiteroristická jednotka z Německa, pátrají od úterního odpoledne po uprchlém belgickém vojákovi, píše server týdeníku Focus. Šestačtyřicetiletý muž je speciálně vycvičený ostřelovač, který v kasárnách ukradl samopaly, protitankové střely či raketomety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Armáda honí po Belgii uprchlého vojákaVideo: Reuters

 
Článek

Národní park Hoge Kempen poblíž Nizozemska se pro veřejnost uzavřel, aby nebylo narušeno pátrání v oblasti lesů a vřesovišť. Jde o území o rozloze 12 tisíc hektarů. Policie nevyloučila, že by muž mohl uprchnout do zahraničí. Belgie sousedí mimo jiné s německou spolkovou zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

Uprchlík je akutní hrozbou, nechal se slyšet belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne. Voják zanechal dopis na rozloučenou, v němž vyhrožoval státním strukturám a několika lidem útokem. Likvidací vyhrožoval i známému vlámskému virologovi Marc Van Ranstovi. Uprchlý muž je kvůli svým sympatiím k extrémní pravici veden na seznamu teroristů belgické protiteroristické agentury Ocam.

Zatočte s islamisty, nebo zjednáme pořádek. Macronovi už hrozí i vojáci ve zbrani

Evropa

Podle tiskové agentury Belga bylo v provincii Limburg preventivně uzavřeno několik mešit nebo se dostaly pod zvýšený dohled. Mnoho rodičů také kvůli obavám neposlalo své děti do školy, uvedl starosta města Maasmechelen, které se nachází na belgicko-nizozemských hranicích. Hledaný muž pochází ze sousedního města, kde bylo nalezeno auto, které mu pravděpodobně patřilo. Ve voze byly nalezeny čtyři protitankové střely.

Foto: Belgická policie

Uprchlý voják je elitní ostřelovač

Reklama

Výběr článků

Načítám