Hlavní obsah

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Stavební komora Slovenské republiky se neztotožňuje s názorem, že hlavními viníky pátečního výbuchu plynu v Prešově, který si vyžádal sedm lidských životů, jsou tři dělníci, kteří obsluhovali technické zařízení při hloubení mikrotunelového vrtu. Tři dělníci ve věku 28, 29 a 31 let byli obviněni ze všeobecného ohrožení a soud je v pondělí poslal do vazby.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

 
Článek

Komora podala vlastní trestní oznámení pro podezření z obzvláště závažného trestného činu všeobecného ohrožení s následkem usmrcení. „Dělníci vykonávali stavební práce na proražení podzemní trasy pro podzemní rozvod a jejich úkolem byla obsluha technologického zařízení a dodržení vytyčené trasy vrtu,“ uvedl prezident komory Ivan Pauer, který upozornil na fakt, že plyn nevybuchl v místě narušení plynovodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícené schodiště po výbuchu v domě v PrešověVideo: Mestskí Hasiči Lipany, AP

Pauer připustil, že při použití systému podvrtávání tzv. krtkování se občas stává, že bez vlivu operátora zařízení hlavice po nárazu na tvrdou překážku nekontrolovaně změní směr. „Tohle se mohlo stát i v daném případě, ale mohlo se také stát, že plynové potrubí nebylo uložené tak, jak to někdo deklaroval v projektové dokumentaci, popřípadě to chybně zakreslil. Mohlo se také stát, že podzemní rozvody byly chybně identifikované a vytyčené. To jsou věci, za které by dělníci obsluhující stroj neměli nést odpovědnost,“ zdůraznil.

Plyn vybuchl jinde

Komora se rovněž pozastavila nad tím, že plyn nevybuchl v místě narušení, ale desítky metrů dál v nejvyšších patrech budovy, kde bylo delší dobu cítit plyn a nikdo ze zodpovědných s tím nic nedělal.

„Na co čekali? Plyn se mohl hromadit v šachtách domu a nevycházel větracími otvory nad střechu,“ konstatoval Pauer. V bytovém domě mohlo podle komory dojít k neodbornému přístupu při správě a užívání bytů, zanedbání povinností projektantů navrhujících stavební změny a k možným pochybením projektanta obnovy bytového domu.

Při výbuchu plynu v paneláku v Mukačevské ulici číslo 7 zemřelo sedm lidí a jedna osoba je stále nezvěstná. Na místo už směřuje speciální technika z Kladna, s jejíž pomocí budou rozebrána vrchní podlaží bytového domu. Obyvatelé domu souhlasili s asanací celého domu, ale o tom ještě úřady nerozhodly.

Plyn před explozí v prešovském paneláku unikal přes půl hodiny. Chybovali dělníci

Evropa

Dělníci, kteří byli obviněni, dělali mikrotunelový vrt s cílem uložení chráničky elektrického nízkonapěťového vedení a při této činnosti prorazili plynové vedení.

Ruší ohňostroje

Slovenská města postupně ruší silvestrovské ohňostroje a posílají do Prešova finanční pomoc. Hlavní město Bratislava posílá 20 tisíc eur a zvažuje zrušení ohňostroje. Ten už zrušila Banská Bystrica a Prešovu pošle peníze z akce Primátorský punč, který se uskuteční v pátek 13. prosince na hlavním náměstí. Košice posílají Prešovu 50 tisíc eur.

Pomáhají i menší města, například Veľký Šariš a Bardejov i obec Čirč. „Výtěžek z dobrovolného vstupného na místní koncert poputuje na účet města Prešov,“ uvedl starosta obce Michal Didik.

Slovenská vláda poslala Prešovu milion eur a občané Slovenska přes SMS sbírku Nadace Televize Joj poslali Prešovu 680 tisíc eur.

Foto: Reuters

Hasiči zasahují v domě v Prešově, kde vybuchl plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám