Hlavní obsah

Pilulka proti covidu dostala zelenou v Británii

Londýn

Britský regulační úřad pro léky a zdravotnické produkty schválil použití antivirotika molnupiravir proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Merck. Právě od tohoto léku, perorálně podávaného při mírném nebo středně těžkém průběhu nemoci, experti očekávají, že by mohl pomoci zlepšit situaci v boji s pandemií.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo společnosti Merck

Článek

O rozhodnutí britského lékového úřadu ve čtvrtek informoval list The Financial Times s odvoláním na samotného výrobce. Je to vůbec první povolení na světě, který molnupiravir dostal od lékového úřadu.

Schválení umožňuje podávat molnupiravir lidem s mírným a středně těžkým průběhem, kteří mají alespoň jeden rizikový faktor naznačující, že by mohli mít průběh nemoci vážný. Lék se má podat do pěti dnů od nákazy, aby se předešlo vážnému průběhu.

Podává se ústy, ne do žíly

Zdravotničtí experti lék, který má zabránit vážnému průběhu, vítají, protože se podává snadno ústy. Monoklonální protilátky se aplikují do žíly a jsou dražší.

Profesor epidemiologie na univerzitě Johnse Hopkinse David Dowdy zdůraznil, že by lék mohl zachraňovat životy nakažených. Dodal však, že ani on není dokonalý, protože riziko hospitalizace a smrti snižuje jen o padesát procent. Navíc se musí stejně jako monoklonální protilátky podávat záhy po nákaze.

„Protože nebrání nákaze, nejsem si jist, jestli bych šel tak daleko, abych ho označil za takového klíčového hráče, který změní průběh hry jako vakcína,” prohlásil Dowdy.

Průlom v léčbě covidu, tabletka molnupiraviru snižuje na polovinu riziko úmrtí

Amerika

Ředitel společnosti Merck Robert Davis řekl, že první schválení je pro firmu velkým úspěchem. „Při plnění mise společnosti Merck zachraňovat a zlepšovat životy budeme dál postupovat s naléhavostí a současně rigorózně, abychom přinesli molnupiravir pacientům na celém světě tak rychle, jak to jen bude možné,“ uvedl Davis.

Americká firma Merck požádala o schválení léku proti covidu

Zahraniční

V Británii si objednali už skoro půl milionu dávek molnupiraviru. USA si objednaly 1,7 milionu balení za 1,2 milionu dolarů, takže jedno balení vychází na 700 dolarů (přes 15 tisíc korun).

V USA i v EU teprve čeká na povolení

Ve Spojených státech však stejně jako v EU nadále molnupiravir příslušné lékové úřady zkoumají. Čeká se, že ho americký Úřad pro potraviny a léky schválí pro nouzové podání ještě v tomto měsíci.

Eli Lilly stáhla žádost o schválení léku na covid. EU prý nejeví zájem

Zahraniční

Vlády si ho však už objednávají na základě dobrých výsledků třetí fáze klinických zkoušek, které byly zveřejněné minulý měsíc. Ty měly tak dobré výsledky, že je Merck ani nedokončil. Zatímco ve skupině, která dostávala molnupiravir, nezemřel žádný nakažený ze skupiny, v kontrolní skupině s placebem jich zemřelo osm. Třetí fáze klinických zkoušek se účastnilo 775 pacientů.

První lék proti koronaviru očekává Merck do Silvestra

Ekonomika

Minulý týden Merck oznámil, že očekává, že z prodeje tohoto léku bude mít do konce příštího roku sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám