Hlavní obsah

Pět zasněžených bavorských okresů vyhlásilo stav přírodní katastrofy, pomáhá armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav přírodní katastrofy po intenzivním sněžení vyhlásil v pátek bavorský okres Garmisch Partenkirchen, napsal server týdeníku Focus. To znamená, že místní úřady mohou požádat o pomoc armádu. Stav katastrofy už dříve vyhlásily okresy Bad Tölz-Wolfratshausen, Miesbach, Berchtesgadener Land a Traunstein, kde je tento stav vyhlášen a kde už na místě pomáhá armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: S odklízením sněhu pomáhá v Německu armádaVideo: Reuters

 
Článek

Vojáci s nasazením speciální techniky přivezli do oblasti potraviny a pomáhají s odklízením napadaného sněhu především na střechách domů a veřejných budov.

Kvůli obavám ze zřícení střech jsou uzavřeny tělocvičny a sportovní haly.

Foto: Fricke, ČTK/AP

Ve Weidenbergu se zřítila střecha kravína pod náporem sněhu.

V pátek v oblasti po týdnu nepřetržitého sněžení příval nadílky polevil, meteorologové ale upozorňují, že jde jen o krátký oddechový čas. Opět by mělo začít sněžit večer a sníh by měl padat až do poloviny příštího týdne.

Foto: Social Media, Reuters

Zasněžený dům v rakouském Abtenau

Nebezpečná situace je v lesích. Úřady varují, aby tam lidí nechodili a byli obezřetní i na dalších místech. Stromy se pod tíhou sněhu mohou vyvrátit či zlomit, lámou se také větve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Shazování sněhu ze stromů pomocí vrtulníků Video: Reuters

Důkazem je tragická událost z městečka Aying u Mnichova. Pod tíhou sněhu se tam zlomil strom, který zabil devítiletého chlapce. Až po 40 minutách ho objevil náhodný kolemjdoucí, který dítě vyprostil, ale na záchranu bylo pozdě.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Pod masou sněhu se skrývá železniční stanice v Berchtesgadenu.

Přívaly sněhu už několik dnů komplikují dopravu. Zatím není jasné kdy se podaří obnovit železniční provoz. Kromě přívalů sněhu komplikují situaci také popadané a vyvrácené stromy. O noc lepší není ani situace na silnicích. Některé komunikace blokují sněhové závěje a popadané stromy, na dalších úsecích komplikuje dopravu uježděný sníh. Nejhorší situace panuje na dálnici A8. V oblasti Chiemského jezera se vytvořila kolona, v níž řidiči strávili noc na pátek.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Vojáci s technikou pomáhají v německé okrese Berchtesgaden zvládnout přívaly sněhu.

Kvůli špatnému počasí zrušilo letiště v Mnichově asi devadesát letů, zhruba 120 letů odřeklo také letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.

Přestávku ve sněžení využila rakouská armáda, která obnovila provoz helikoptér. Jimi dopravuje na místa, kde hrozí akutní lavinové nebezpečí, trhaviny na odstřel lavinových polí a prostřednictvím helikoptér evakuuje turisty z odříznutých lyžařských středisek. Vrtulníky také pomocí větrných vírů vyvolaných rotory shazují sníh ze stromů podél silnic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh působí problémy i na BalkáněVideo: AP

S rozmary počasí se potýká rovněž Balkán či Švédsko, kde noční bouře připravila o elektřinu několik stovek obyvatel. Rychlost větru bouře Jan dosahovala 176 kilometrů v hodině, což na severozápadě země zastavilo autobusovou i železniční dopravu. V pátek nevyjely vlaky také z Kiruny do norského Narviku a mezi Östersundem a Duvedem.

Reklama

Výběr článků

Načítám