Hlavní obsah

Pedofilní šoky podlamují polský klér

Právo, Pavol Minárik

Více než rok poté, co Charles Scicluna, vatikánský prokurátor pro sexuální zločiny, zamířil do Polska kvůli sexuálnímu zneužívání dětí kněžími, se začínají dít nevídané věci. Svatý stolec potrestal kardinála Henryka Gulbinowicze, který v Polsku čelí obvinění ze sexuálního zneužívání neplnoletého a také z toho, že zatajil mnohé případy sexuálního zneužívání dětí podřízenými. Mraky se ale stahují i nad dalšími kněžími.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kostel svatého Jakuba v Polsku. Ilustrační foto

Článek

Gulbinowicz je emeritní vratislavský biskup a Vatikán rozhodl, že se „nesmí zúčastňovat žádných náboženských obřadů, veřejných přijímání ani nesmí používat biskupské insignie“. Zároveň přišel o výsadu být po své smrti pohřben v prostorách vratislavské katedrály.

Kromě toho musí převést nemalou finanční částku do fondu pomoci obětem sexuálního zneužívání dětí duchovními v Polsku.

Spor o potraty otřásá Polskem

Evropa

Kardinál Gulbinowicz je v poslední době už třetím vysokým polským církevním hodnostářem, proti kterému centrála katolické církve kvůli pedofilii zakročila. Papež František už odvolal biskupa Edwarda Janiaka, který dlouhodobě kryl případy zneužívání dětí pedofilními kněžími v kaliszské diecézi. Letos v srpnu musel kvůli podobným činům odstoupit i gdaňský arcibiskup Slawoj Glodž.

Značné problémy má i kardinál Stanislaw Dziwisz, bývalý osobní tajemník papeže Jana Pavla II. TVN 24 v pondělí odvysílala dokument s názvem Don Stanislao, ve kterém na základě výpovědí řady lidí podrobně popisuje, jak kardinál zatajoval pedofilní skandály v katolické církvi na celém světě, například v Mexiku, Irsku, USA či v Argentině, ale také v rodném Polsku. Kromě toho údajně bral obrovské úplatky od největších hříšníků.

Katolické Polsko je z papežovy podpory registrovaného partnerství v šoku

Evropa

Po návštěvě Scicluny, přezdívaného „papežův čistič“, začal Vatikán v jedné z nejpobožnějších zemí světa zároveň vyšetřovat šest polských biskupů podezřívaných z pedofilie nebo jejího vědomého zatajování, napsal deník Rzeczpospolita.

PiS prý zaručuje biskupům beztrestnost

Bartolomiej Sienkiewicz, poslanec opoziční Občanské platformy (OP) a exministr vnitra, v RadioZet podotkl, že za „vlnu hanebných pedofilních činů, před kterou nelze utéct, zodpovídá i nebohý papež Jan Pavel II.“.

Z jeho pobočníka kardinála Dziwisze, který po celou dobu stál za hlavou katolické církve, se „vyklubal podvodník, člověk dvou tváří, který před světem tajil nekřesťanské činy jiných i vlastní“.

Biskupové v Polsku chtějí nahnat gaye a lesby do speciálních zařízení a tam je „léčit”

Evropa

Upozornil, že Jaroslaw Kaczyňski zaručuje polským biskupům beztrestnost. „I kdyby vytvořili jakkoli prohnilou strukturu, zaručuje jim, že dokud budou podporovat vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS), které šéfuje, nezkřiví jim na hlavě ani vlásek. Biskupové této péče rádi využívají,“ tvrdil Sienkiewicz.

Reklama

Výběr článků

Načítám