Hlavní obsah

Papež vyzval k soucitu s lidmi v nouzi, zavolal uprchlíkům v Kurdistánu

Vatikán/Betlém
Aktualizováno

Papež František na Štědrý den ve svém tradičním poselství mše vánoční vyzval katolíky, aby čelili nejtěžším situacím s láskou a laskavostí a aby projevovali empatii vůči lidem v nouzi.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František drží na závěr vánoční mše sošku Ježíška

Článek

Pěti tisícům věřících v bazilice svatého Petra kázal papež o potřebě lásky v dnešním světě: „Máme odvahu přijmout obtížné situace a problémy bližních svých s láskou? Anebo dáváme přednost neosobním řešením, možná efektivnějším, ale kterým chybí teplo evangelia?”

Obyčejní lidé podle papeže viděli světlo Božího daru na Vánoce, ale „ti arogantní, ti, kteří si ustavují zákony podle svých vlastních osobních kritérií, ti, kteří přijímají tvrdé postoje, ji neviděli,”.

„Životu se musí čelit s dobrotou a shovívavostí,” pokračoval papež František. Ve čtvrtek před polednem pronese papež z balkonu baziliky svatého Petra tradiční poselství Městu a světu.

Poselství uprchlíkům v Kurdistánu

Papež František ve středu také povzbudil uprchlíky v iráckém Kurdistánu. V telefonátu, který přenášela živě italská televize, je vyzval, aby vytrvali: "Drazí bratři, jsem vám ve svém srdci velmi nablízku. Myslím na nevinné děti, na děti, které zemřely nebo jsou zneužívány. Myslím také na prarodiče, kteří žili své životy a teď musejí nést takový kříž. Objímám vás všechny a přeji vám svaté Vánoce," řekl papež v telefonátu do tábora Ankává u kurdského střediska Irbílu.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František celebruje vánoční mši.

Přirovnal osud uprchlíků k osudu Ježíše: "Jste jako Ježíš o vánoční noci. Ani pro něj nebylo místo a musel se zachránit útěkem do Egypta."

Jeruzalémský patriarcha vyzval k míru

Latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval při půlnoční mši v Betlémě vyzýval k míru mezi Izraelci a Palestinci a k „třetí obnově” Gazy, kterou v létě poničila padesátidenní válka Izraele s hnutím Hamás, které v ní vládne.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Jeruzalémský patriarcha Fuad Tual míří do Betléma

Tval odsoudil „bludný kruh násilí a odplaty”, který oblast neustále sužuje. Izraelsko-palestinské vztahy jsou nyní determinovány individuálních útoky Palestinců, na které Izrael odpovídá. Ve středu izraelští vojáci zastřelili jednoho ze členů ozbrojeného křídla radikálního palestinského hnutí Hamás. K incidentu došlo u palestinského Pásma Gazy, kde se vojáci během rutinní hlídky na izraelské straně hranice dostali pod palbu útočníků z palestinské strany.

V době rostoucího napětí Tval kázal, že by židé, muslimové, křesťané i drúzové měli žít v oblasti v rovnosti a vzájemné úctě. Zmínil i násilí ve zbytku Blízkého východu, zejména v Sýrii a Iráku, kde se ukrutností dopouštějí zejména islámští radikálové. „V tento Štědrý večer nestačí mluvit o míru, ale především je nutné se za mír modlit,” upozornil Tval, podle kterého je toho zapotřebí „pro usmíření na Blízkém východě, uprchlíky a kvůli pronásledování kvůli víře a rase.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám