Hlavní obsah

Papež František omyje nohy vězňům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František se příští týden na Zelený čtvrtek vydá do římské věznice pro mladistvé Casal del Marmo, kde omyje nohy skupině zadržovaných. Papež tak narušuje tradici, když předvelikonoční zvyk přesouvá z Vatikánu či některé z římských bazilik, poznamenaly agentury.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Papež František

Článek

Záměr nového papeže zopakovat gesto Krista před největším svátkem křesťanů potvrdil ve čtvrtek Vatikán. František tak pokračuje ve svém zvyku, který započal už jako arcibiskup v Buenos Aires.

Omývání nohou většinou papežové vykonávají ve Vatikánu či v některé z římských bazilik. Výjimku ale v roce 2007 udělal i Františkův předchůdce Benedikt XVI., kdy obřad vykonal rovněž v Casal del Marmo.

Tradice omývání nohou 12 lidem odkazuje k Ježíši, který podle Bible v předvečer svého ukřižování omyl nohy svým 12 apoštolům. Gesto je výrazem pokory a smíření.

Papež František po svém zvolení minulý týden prohlásil, že chce, aby církev byla blíž obyčejným lidem, zvlášť chudým a nemocným.

Reklama

Výběr článků

Načítám