Hlavní obsah

Palestinské učebnice: Sečti mučedníky. Trefí kámen z praku izraelského vojáka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Oslo

Palestinské učebnice nabádají k násilí, terorismu a mučednictví, například druhý Newtonův zákon učí na příkladu střelby prakem na izraelské vojáky a v matematice se sčítají mučedníci z první a druhé intifády. Informoval o tom v pondělí izraelský server Ynet s tím, že v reakci na to Norsko minulý týden rozhodlo, že už nebude nadále poskytovat podporu palestinskému vzdělávacímu systému.

Foto: Impact-se

Slovní úloha z fyziky v palestinské učebnici se ptá, jaké síly působí na kámen vystřelený z praku po izraleských vojácích podle druhého Newtonova pohybového zákona.

Článek

Na rozbujelou radikalizaci v palestinském školském systému upozornil ve své letošní zprávě izraelský Institut pro monitorování míru a kulturní tolerance ve školní výchově (IMPACT-se). Vyzval Norsko, aby přestalo podporovat palestinské školství, dokud se situace nezmění.

Podle zprávy institutu byly z palestinských učebnic odstraněny jakékoli zmínky o dohodách z Osla a o mírových jednáních s Izraelem, které tam dříve byly. Nahradilo je násilí a ideály džihádu.

Ve fyzice se například druhý Newtonův pohybový zákon síly žákům vykládá na příkladu palestinského teenagera, který za intifády střílí z praku na izraelské vojáky. Žák sedmé třídy má odpovědět, jaký vliv bude mít napnutí praku a hmotnost kamene.

Základy počtů se zase učí na sčítání mučedníků. Ve slovní úloze mají žáci čtvrtých tříd sečíst mučedníky z první a druhé intifády.

Foto: Impact-se

Zadání slovní úlohy v palestinské učebnici: Počet mučedníků v První intifádě (Intifáda kamenů) je 2026, počet mučedníků v Intifádě Al-Aksá je 5050. Počet mučedníků v obou intifádách = _________ mučedníků.

Norští poslanci doporučili vládě, aby odebrala podporu palestinského školství z Norských fondů. „Považujeme to za zničující pro mírový proces a rozvoj demokracie v regionu stejně jako za projev neodpovědné pedagogiky a shledává, že je že neakceptovatelné, aby Norské fondy podporovaly systém vzdělání, který propakuje takové destruktivní hodnoty,“ stojí v usnesení.

„Nemůžeme dále jen sedět a pozorovat, jak norské peníze plynou do výukového systému, který povzbuzuje děti k násilí a propaguje rasismus a antisemitismus,“ uvedl šéf parlamentního klubu Pokrokové strany Hans Andreas Limi, která se hlásí k liberalismu, ale bývá považována za pravicově populistickou kvůli své protimigrační rétorice.

Palestinci asi přijdou o půl miliardy

Rozhodnutí bude mít dopad na schválenou pomoc ve výši 220 milionu norských korun (560 milionů českých korun), které Norsko slíbilo poslat palestinskému ministerstvu školství do roku 2022.

Náměstek palestinského ministra školství Basri Salí odmítl kritiku ze strany IMPACT-se a tvrdil, že se osnovy mezitím změnily. To se však neprokázalo.

Palestinské učebnice navíc kritizovala už loni v srpnu zpráva OSN, podle které jsou plné nenávistných materiálů, a požadovala jejich okamžité odstranění. Výhrady dala najevo i tehdejší šéfka unijní diplomacie Federika Mogheriniová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám