Hlavní obsah

Oui, on peut! Pařížané chtějí Obamu za francouzského prezidenta a podepisují petici

Paříž

To, co začalo jako recese nespokojených občanů, vyrostlo do obřích rozměrů. Skupina Pařížanů začala v ulicích francouzské metropole vylepovat plakáty nabádající k podpoře kandidatury Baracka Obamy v nadcházející prezidentské volbě a setkala se s nečekanou odezvou. Internetovou petici během pár dní podpořilo 42 tisíc lidí, upozornil server Local.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtyři kamarádi odstartovali kampaň za zvolení Obamy francouzským prezidentemVideo: Reuters

 
Článek

„Chceme udeřit tím, že zvolíme cizince, který by vládl naší krásné zemi. A Obama má (proto tuto práci) nejlepší životopis na světě,“ píše se na stránkách iniciativy. Její zakladatelé chtějí do květnového hlasování shromáždit milión pomyslných podpisů a dát tak francouzským politikům lekci z demokracie.

Plakát z pařížské ulice

Na plakátech s Obamovým portrétem stojí nápis Obama17 spolu s heslem „Oui, on peut!“, tedy francouzskou obdobou Obamova volebního sloganu „Yes, we can“ (Ano, můžeme).

„Je čas, kdy bude Francie hromadně volit extrémní pravici, takže můžeme dát celé planetě lekci z demokracie tím, že si zvolíme francouzského prezidenta, který bude cizincem,“ píší dále aktivisté.

Má to ale jeden háček – francouzská legislativa nepřipouští, aby v Elysejském paláci usedl cizinec. Obama, který se teprve před měsícem stěhoval z Bílého domu, se navíc nikdy nezmínil, že by disponoval francouzským pasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám