Hlavní obsah

Orbána vyzvala spojená opozice

Budapešť

V nedělních volbách do maďarského parlamentu stojí proti straně FIDESZ současného premiéra Viktora Orbána (58) poprvé sjednocená opozice. Nezdá se však, že dokáže vyhodit ze sedla současného držitele moci.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán ve volební místnosti v Budapešti.

Článek

Průzkumy veřejného mínění přisuzují největší šanci na vítězství FIDESZ, který však může ztratit dosavadní dvoutřetinovou většinu v parlamentu.

Podle sondy agentury Medián není otázkou, zda FIDESZ zvítězí, ale v jakém poměru. V době válečného konfliktu na Ukrajině totiž Orbán vsadil na prostou, ale velmi účinnou taktiku. Setrvání FIDESZ u moci označil za jedinou, nenahraditelnou záruku stability a bezpečnosti Maďarska.

„Pokud zvítězí FIDESZ, nebudeme součástí války. Vyhraje-li levice, budeme její součástí,“ předeslal Orbán na předvolebním shromáždění ve městě Győr.

Volební systém je dost složitý
V Maďarsku platí kombinovaný volební systém.
Ze 199 poslanců se 106 volí v individuálních volebních obvodech a 93 ze stranických kandidátek.
Podle průzkumů má FIDESZ šanci získat 110 až 120 mandátů.
FIDESZ by si mohl připsat 39 procent hlasů a sjednocená opozice 36 procent.
Hlavní město by měla získat opozice v poměru 43 ke 29 procentům.

Premiér zdůraznil, že od začátku války na Ukrajině je jasné, že postoje FIDESZ a opozice se v této otázce různí. „Ukrajinsko-ruský konflikt není naší válkou. Je to válka těchto dvou národů. Nepopíráme přitom, že naše srdce jsou s napadeným,“ zdůraznil. „Nikdo však od nás nemůže žádat, abychom do této války posílali vojáky,“ podotkl.

Kyjev chce ovlivnit volby v Maďarsku, zlobí se Orbánův ministr

Zahraniční

Potvrdil postoj vlády, že přes maďarské území nepustí zbraně ani vojáky. „Tím bychom se stali součástí konfliktu a uvízli bychom po krk ve válce,“ řekl.

Orbán též upozornil, že země dováží 85 procent zemního plynu z Ruska, a Maďarsko proto odmítlo rozšíření sankcí EU na import ropy a plynu.

„Pokud bychom takové postihy zavedli, maďarské hospodářství se zpomalí a pak zastaví. To je v rozporu se zájmy obyvatel Maďarska, kteří by tak zaplatili cenu za válku,“ dodal šéf FIDESZ.

Na tenkém ledě

Politolog Gábor Török (50) upozornil, že politici museli být v kampani velmi opatrní a v době válečného konfliktu se pohybovali na tenkém ledě. Konstatoval, že méně než polovina voličů FIDESZ považuje válku na Ukrajině za ruskou agresi a čtvrtina viní z konfliktu Ukrajinu.

Válka Orbánovi neublížila. Právě naopak

Evropa

„Politici FIDESZ proto říkají něco negativního o Rusku jen tehdy, když už je to nevyhnutelné, a i to jen velmi potichu. Jinak na všechno odpovídají jen větou, že FIDESZ stojí na straně míru a opozice (je) na straně války,“ uvedl Török.

Podle politologa má opozice za současné situace jedinou šanci, když bude co nejvíce zdůrazňovat náklonnost Orbána k ruskému prezidentovi Putinovi. „Musí hlavně zdůrazňovat, že volby jsou rozhodováním mezi východem a západem,“ dodal.

Chystá se podvod, varuje lídr opozice

V této souvislosti vyzněla zvláštně slova Ágnes Kunhalmiové (39), poslankyně za Maďarskou socialistickou stranu, součást opozičního bloku. V podstatě uznala, že vláda se chová správně, proto to má opozice v kampani těžké.

„Orbán postupoval tak, jak se patří na člena NATO a Evropské unie. Pokud byste se zeptali, co bychom dělali za této kritické situace, řekla bych, že v podstatě totéž,“ připustila.

Péter Márki-Zay (49), kandidát opozičního seskupení na premiéra, začal ve finiši kampaně mluvit o tom, že FIDESZ připravuje volební podvod.

Foto: ČTK/AP

Vůdce opozice Péter Márki-Zay

„Jen tak si může udržet moc nejkorupčnější vláda v tisícileté historii Maďarska,“ prohlásil. Jako důkaz podvodu poukázala opozice na nález vyhozených a nedokonale spálených hlasovacích lístků v rumunském Târgu Mureș.

Hlasovací lístky byly vesměs vyplněny ve prospěch opozičních stran. Orbánova vláda totiž Maďarům žijícím v sousedních státech udělila občanství a s tím i volební právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám