Hlavní obsah

Orbán podpořil prezidenta Kazachstánu, který nařídil střílet do demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pondělním telefonickém rozhovoru vyjádřil solidaritu kazachstánskému prezidentovi Kasymu-Žomartu Tokajevovi, který nařídil střílet do demonstrantů. Na sociální síti to potvrdil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Foto: Pool, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Premiér (Orbán) dnes hovořil s prezidentem Tokajevem a vyjádřil mu solidaritu a soustrast nad mnoha, mnoha oběťmi. A samozřejmě jsme nabídli pomoc,“ řekl podle Reuters Szijjártó ve videopříspěvku, který v pondělí zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Tělo oběti poblíž shořelého armádního nákladního auta

Szijjártó také uvedl, že se z Kazachstánu podařilo evakuovat 12 maďarských občanů, v zemi se jich zdržuje dalších 100.

Tokajev nařídil střílet do demonstrantů bez varování a do země pozval jednotky některých zemí bývalého Sovětského svazu, a to včetně ruských výsadkářů.

Při nepokojích v Kazachstánu zastřelili i několik dětí

Blízký a Střední východ

O prvním víkendu letošního roku propukly v Kazachstánu nepokoje, které se postupně rozšířily na více míst. Situace se vyhrotila především v největším městě Almaty, kde demonstranti zaútočili na vládní budovy, rabovali obchody a zapalovali auta.

Střílejte bez varování, nařídil Tokajev

Bezpečnostní síly demonstrace brutálně potlačily, přičemž Tokajev povolil bez varování střílet ostrými náboji do demonstrantů, které označil za teroristy.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět

Oficiální údaje o obětech mezi protestujícími dosud zveřejněny nebyly. Ruská a místní média v neděli s odkazem na zdravotníky uvedla, že o život přišlo 164 lidí. Podle vládních údajů bylo při střetech zabito 16 příslušníků ozbrojených sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poničené budovy, ohořelá auta. Tak vypadá největší město Kazachstánu Almaty.Video: Reuters

Kazachstánské ministerstvo vnitra v pondělí sdělilo, že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí.

Tokajev požádal o pomoc při potlačování nepokojů postsovětskou Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Do Kazachstánu pak země ODKB vyslaly asi 2500 vojáků v čele s ruskými výsadkáři, kteří pomáhají střežit strategické objekty, do potlačování nepokojů se přímo nezapojují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám