Hlavní obsah

Omikron je méně nebezpečný i pro neočkované

Aktualizováno

Neočkovaní lidé v případě nákazy variantou omikron méně pravděpodobně těžce onemocní, zemřou nebo budou hospitalizováni, než tomu bylo u neočkovaných lidí nakažených předchozími variantami koronaviru. Je to dáno vlastnostmi samotné varianty omikron. Došli k tomu autoři vědecké studie prováděné v Jihoafrické republice.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Dávky vakcíny

Článek

Omikron celosvětově vyvolává menší komplikace než předchozí varianty a vědci se snaží zjistit, do jaké míry je to kvůli lepší imunitě populace získané očkováním a do jaké míry kvůli vlastnostem samotného omikronu.

EMA varuje před posilovacími dávkami, mohou oslabit imunitní systém

Koronavirus

Studii provedl jihoafrický institut pro nakažlivé nemoci (NICD) v provincii Západní Kapsko. Vědci tam srovnali 11 600 pacientů z prvních třech vln covidu-19 s 5100 lidmi nakaženými variantou omikron, již v JAR rozpoznali v listopadu.

Výsledky autoři interpretovali tak, že asi čtvrtina nižšího rizika těžkého průběhu při nákaze omikronem jde na vrub charakteristice samotného viru.

Omikron dál postupuje, lůžka nezatěžuje

Koronavirus

„Za této vlny epidemie omikronu byl těžký průběh covidu-19 zredukován vlivem buď už dřívější nákazy nebo ochrany, již poskytuje očkování. Ve srovnání s variantou delta lze asi 25 procent sníženého rizika hospitalizací nebo úmrtí přičíst vnitřní menší virulenci omikronu,” uvádí se v závěrech studie.

Dobře, že se šíří omikron

Menší virulentnost neznamená, že by byl omikron méně nakažlivý. Poslední mutace, která nyní prostupuje Evropou, je naopak infekčnější než delta. Pro lidstvo je to ale nejspíš dobře, protože se omikron sice snadněji šíří, ale nevyvolává tak závažnou a život ohrožující formu covidu.

Potvrdilo se, že tahle varianta vyvolává především méně závažné potíže, jako je únava, bolest hlavy a bolesti svalů. Nepůsobí však v takové míře život ohrožující komplikace, zejména pak akutní dechovou tíseň, kvůli níž pacienti potřebují kyslík a napojení na dýchací přístroje nebo mimotělní oběh.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

Přirozený proces evoluce

Pokud se závěry jihoafrických odborníků potvrdí, ukáže se, že měli nejspíš pravdu evoluční biologové, kteří předpovídali, že nový koronavirus nakonec sám zmutuje do méně nebezpečné podoby a stane se endemickým. To znamená, že se zařadí mezi další virózy a lidé mu postupně přestanou věnovat zvýšenou pozornost.

Přirozenou vlastností a snahou každého viru je množit se, což je pro patogen snazší, jestliže svého hostitele pokud možno nezabíjí a nečiní mu takové potíže, aby ho vyřadil z kontaktu s dalšími jedinci jeho druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám