Hlavní obsah

Ohně i zdemolovaná auta. Ve Španělsku vypukly nepokoje kvůli vězněnému rapperovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Už třetí večer po sobě pokračovaly ve čtvrtek v Barceloně protesty lidí nespokojených s uvězněním katalánského rappera Pabla Haséla. Ten pyká za to, že svými texty podle soudu oslavoval terorismus a urážel královskou rodinu. Na záběrech agentury Reuters je vidět, jak v ulicích hoří ohně a radikálové rozbíjejí výlohy, demolují auta či házejí po zasahujících policistech kamení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku pokračují násilné protesty kvůli věznění rapperaVideo: Reuters

 
Článek

Opakovaně trestaný rapper, aktivista a radikál oslavovaný katalánskými separatisty byl zatčen v úterý. Policie si pro něj přišla na půdu univerzity ve městě Lleida, kde se zabarikádoval. Radikálové v reakci na to vyšli do ulic v Barceloně, Madridu i dalších městech.

Násilné protesty si vyžádaly několik zraněných. V Barceloně dokonce ošetřovali ženu, jež při šarvátce přišla o oko, uvedla agentura Reuters. Policie, která proti radikálům použila slzný plyn, pozatýkala 33 lidí.

Separatisté by měli udržet většinu v katalánském parlamentu

Evropa

Trest vězení pro Haséla kritizovali i katalánští separatisté odsouzení španělským nejvyšším soudem za vzpouru kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska. „Státní aparát začal pronásledovat politiky žádající nezávislost a poté i novináře, odboráře, zpěváky a další umělce,” uvedl ve čtvrtek místopředseda bývalé katalánské separatistické vlády Oriol Junqueras, který si odpykává 13letý trest vězení za vzpouru.

Proti systému

Dvaatřicetiletý Hasél, vlastním jménem Pablo Rivadulla, ale není katalánský separatista. Je protisystémový antikapitalista. Hlásí se ke komunistickým a antifašistickým idejím a kritizuje politiky, policii i státní instituce včetně španělské královské rodiny.

Tisíce Španělů demonstrovaly za propuštění rapera, který urazil krále

Kultura

Poprvé byl odsouzen v roce 2014 ke dvěma letům vězení za oslavování terorismu kvůli písním, v nichž podle soudu schvaloval činy teroristických organizací Baskicko a jeho svoboda (ETA), GRAPO či Frakce Rudé armády (RAF). V textech nabádal i k zabití některých politiků. Tento trest mu byl podmínečně odložen.

V roce 2018 byl Hasél odsouzen znovu za oslavování terorismu a též za urážku španělské koruny, neboť v desítkách tweetů kritizoval, často vulgárně, policii či španělského krále. Další, zatím nepravomocný trest půl roku vězení dostal loni za to, že napadl novináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám