Hlavní obsah

Separatisté by měli udržet většinu v katalánském parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Separatistické strany v Katalánsku zřejmě v nedělních volbách získaly dostatek hlasů k udržení většiny v místním parlamentu. Nejvíce hlasů nicméně obdrželi socialisté, kteří vystupují proti samostatnosti tohoto španělského regionu. Podle agentury DPA to vyplývá z téměř konečných výsledků zveřejněných volební komisí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu ukazují, jak lidé volili do katalánského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Celkovým vítězem voleb se zřejmě stane Katalánská socialistická strana, která je odnoží španělských vládních socialistů. Se ziskem 24 procent hlasů bude mít ve 135členném regionálním parlamentu v Barceloně patrně 33 mandátů.

Na druhém místě je zatím s 21 procenty Republikánská levice Katalánska (ERC), které prozatímní výsledky přisuzují rovněž 33 mandátů. Následuje středová strana Společně pro Katalánsko (Junts per Catalunya) s 19 procenty, respektive 32 parlamentními křesly. Do separatistického tábora se řadí ještě krajně levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP), které vyjádřilo přízeň 6,5 procenta voličů, což stačí na devět poslaneckých mandátů.

V katalánském regionálním parlamentu podle všeho bude poprvé zastoupena také krajně pravicová strana Vox odmítající odtržení která do něj vyšle 11 poslanců. Podle agentury Reuters bylo hlasování ukazatelem toho, jak si separatisté stojí v době, kdy je hlavním tématem pandemie covidu-19 spíše než snahy o odštěpení Katalánska od zbytku Španělska.

Současnou katalánskou vládu tvoří ERC a Junts. Ve středu se zavázaly, že po volbách neuzavřou dohodu o vládě se socialisty.

O předčasných volbách rozhodl soud

Parlamentní volby v Katalánsku se konaly několik měsíců před řádným termínem, protože loni v září španělský nejvyšší soud potvrdil verdikt katalánského nejvyššího soudu zakazující na rok a půl vykonávat veřejně volené funkce katalánskému premiérovi Quimu Torrovi. Důvodem byla jeho podpora politiků odsouzených za separatistické snahy k dlouholetým trestům vězení kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti z roku 2017.

Volby se místní vláda snažila kvůli pandemii covidu-19 odložit na květen, čemuž zabránil katalánský nejvyšší soud. Hlasování provázela přísná hygienická opatření. Účastnit se ho mohli i lidé s pozitivním testem na koronavirus, pro které byl vyhrazen čas od 19:00 do 20:00. Desítky tisíc voličů využily možnosti korespondenčního hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám