Hlavní obsah

Odvolat? Šéfka Evropské komise se za Jourovou postavila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová má plnou důvěru šéfky unijní exekutivy Ursuly von der Leyenové. Uvedla to mluvčí Evropské komise v reakci na kritický dopis maďarského premiéra Viktora Orbána požadujícího odstoupení Jourové. Komise na dopis odpoví a je otevřena dalšímu dialogu s Maďarskem.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ursula von der Leyenová

Článek

Jourová ve středu představí vůbec první hodnocení stavu demokracie a vlády práva ve všech členských zemích evropského bloku. Jeho součástí bude i situace v Maďarsku, kterou Komise dlouhodobě kritizuje.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval k odstoupení české místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. Učinil tak v dopise adresovaném předsedkyni Komise Ursule von der Leyenové, který má datum 28. září a který na Twitteru zveřejnil maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács.

Orbán žádá rezignaci Jourové

Evropa

Ministerský předseda reagoval na slova Jourové o nemocné maďarské demokracii. Podle Orbána se Jourová dopustila „hanlivých veřejných prohlášení” o Maďarsku. Jourová podle Orbána navíc urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

„Tato prohlášení jsou nejen přímým politickým útokem proti demokraticky zvolené maďarské vládě, jež se stávají běžnými, ale i ponižováním Maďarska a maďarského lidu. Prvé je nevhodné, druhé nepřijatelné,“ napsal Orbán.

Maďarská ministryně vyzvala Jourovou k rezignaci

Evropa

„Ti, kdo porušují smlouvy, nemohou být obhájci právního státu a evropských hodnot. Prohlášení místopředsedkyně Věry Jourové jsou neslučitelná s jejím současným mandátem, a proto je její odstoupení nezbytné. Zatím s ní maďarská vláda přerušuje veškeré politické styky,“ napsal Orbán.

Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

Reklama

Výběr článků

Načítám