Hlavní obsah

Orbán žádá rezignaci Jourové

Novinky, jz, ivi
Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán v dopise předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové žádá rezignaci české místopředsedkyně komise Věry Jourové. Důvodem jsou její kritická vyjádření na adresu Maďarska, napsal server nagyarhirlap.hu.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Výroky Věry Jourové urážejí Maďarsko a maďarský lid,“ prohlásil Bertalan Havasi, mluvčí předsedy vlády. Orbán tvrdí, že rezignace komisařky je zásadní.

„Maďarsko je od svého vstupu v roce 2004 angažovaným členem Evropské unie. Pokud nastal spor, vždy jsme se snažili dosáhnout dohody s výsledkem. Vážíme si práce Ursuly von der Leyenové ve funkci předsedkyně Komise,“ napsal Orbán.

Vzhledem ke slovům místopředsedkyně Věry Jourové, které prý urážejí Maďarsko, je Orbán podle svých slov nucen obrátit se na předsedkyni EK.

Maďarská ministryně vyzvala Jourovou k rezignaci

Evropa

Orbán si postěžoval, že místopředsedkyně v rozhovoru pro list Der Spiegel veřejně označila Maďarsko za „nemocnou demokracii” a údajně urážela maďarské občany, členy Evropské unie tím, že nebyli schopni „vytvořit si nezávislý názor“.

Tato prohlášení podle něj nejsou pouze útokem na demokraticky zvolenou maďarskou vládu, ale jsou urážlivá vůči Maďarsku a maďarskému lidu. „Každý, kdo poruší Smlouvu, nemůže být obhájcem právního státu a evropských hodnot,“ píše Orbán. Prohlášení komisařky jsou podle jeho názoru v rozporu s její pozicí v Komisi a její rezignace je zásadní. „Dokud k tomu nedojde, maďarská vláda pozastaví dvoustranné politické vztahy s Věrou Jourovou,“ informoval Orbán předsedkyni Evropské komise ve svém dopise.

Reklama

Výběr článků

Načítám