Hlavní obsah

Odvolací soud s Pussy Riot v Moskvě odložili o deset dní

– Moskva • Aktualizováno

Moskevský soud začal v pondělí projednávat odvolání členek skupiny Pussy Riot proti srpnovému rozsudku, který je na dva roky poslal do vězení za performanci v ruském chrámu. Zpívali tam punkovou modlitbu "Bohorodičko, vyžeň Putina", která byla namířena proti prezidentovi a prorůstání církve do státu. K soudu přivezli všechny tři odsouzené členky. Stání bylo nakonec odloženo o deset dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členky Pussy Riot přivedli do soudní síněVideo: Reuters

 
Článek

Odvolacího procesu se osobně účastnily Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30), které byly opět umístěny do prosklené kabiny. V úvodu se Samucevičová zřekla služeb dosavadních advokátů kvůli rozdílným názorům na vedení obhajoby. Požádala o změnu obhájce. Soud žádost nejprve odmítl, ale po předložení v písemné podobě a po přestávce na poradu obžalované vyhověl.

Obhajoba poukazovala na četná pochybení v srpnovém procesu, během kterého soudkyně nepředvolala většinu svědků a expertů navrhovaných advokáty, a hlavně argumentuje, že obžalované se nedopustily žádného trestného činu.

V soudní síni se sešlo několik pravoslavných aktivistů, kteří požadují ponechat stávající verdikt v platnosti, jinak prý ústupky dají špatný příklad následníkům Pussy Riot.

Samy členky zdůrazňují, že šlo o politický protest a že nezamýšlely urazit věřící.

Punkovou modlitbu "Bohorodičko, vyžeň Putina" zazpívala v moskevské katedrále Krista Spasitele 21. února pětice zamaskovaných žen; policii se později podařilo dopadnout tři z nich. "Punkovou modlitbou" protestovaly podle svých slov proti výzvám hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla hlasovat pro favorita březnových prezidentských voleb. Odsouzeny byly za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí.

Foto: ČTK/AP

Členky Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová v srpnu u moskevského soudu.

Obhájci tvrdí, že jejich klientky byly odsouzeny na pokyn shora, ačkoli se dopustily nejvýše přestupku trestaného pokutou, neboť zločiny svatokrádeže a rouhačství zmizely z ruského práva v roce 1917 spolu s carem. V parlamentu však už byl čtyřmi majoritními stranami předložen návrh zákona, který by náboženské zločiny do ruského práva vrátil. [celá zpráva]

Církev vyzývá dívky k pokání

V předvečer odvolacího procesu pravoslavná církev vyzvala odsouzené k pokání, aby slova lítosti mohla být soudem vyslyšena. Předchozí oficiální vyjádření církve v podobě výzvy k milosrdenství následovalo až po vynesení verdiktu, kterým moskevská soudkyně poslala tři členky skupiny na dva roky za mříže. [celá zpráva]

"Církev si upřímně přeje, aby pachatelky zneuctění posvátného místa projevily lítost, protože je přesvědčena, že to prospěje jejich duším. Neboť cílem trestu je náprava, pak - pokud slova odsouzených budou svědčit o pokání, o přehodnocení spáchaného činu - by bylo žádoucí, aby nezůstala bez povšimnutí a ty, které přestoupily zákon, mohly stanout na cestě nápravy," uvedl mluvčí církve Vladimir Legojda.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Členky Pussy Riot (postupně zleva) Marija Aljochinová, Jekatěrina Samucevičová a Naděžda Tolokonnikovová u moskevského soudu.

Připomněl také, že po odsouzení punkerek církev přišla s výzvou projevit milosrdenství k odsouzeným "v naději na to, že se zřeknou zopakování rouhačských akcí".

Útoky na city věřících si však podle představitele církve "zasluhují odsouzení a nemohou zůstat beztrestnými bez ohledu na motivy, kterými se je snaží ospravedlnit". Takový názor podle mluvčího sdílí i drtivá většina Rusů.

Podle obhájců je postoj církve licoměrný, neboť dřívější omluva členkám nic nepřinesla.

Případ vyvolal v Rusku i ve světě velký rozruch, punkerkám dokonce vynesl nominaci na Sacharovovu cenu udělovanou Evropským parlamentem. Moskva byla kvůli verdiktu kritizovaná a proces výrazně zhoršil obraz Ruska a vyvolal dojem, že země jde cestou sovětských represí a nesvobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám