Hlavní obsah

Očkování je nakloněná více než polovina Slováků

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Více než polovina Slováků je nakloněná tomu, aby se - až to bude možné - nechali očkovat proti nemoci covid-19. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury Ipsos pro televizi TA3.

Foto: Reuters

Očkování na Slovensku

Článek

Na otázku „Pokud byste měli možnost dnes se jít očkovat proti covid-19, učinili byste tak?“ odpovědělo „určitě ano“ 28,5 procenta Slováků a dalších 24,6 procenta odpovědělo „spíš ano“.

Přes 53 procent Slováků je tak spíše pozitivně nakloněných očkování.

Naopak - proti nemoci covid-19 by se určitě nedalo očkovat 21,3 procenta Slováků, dalších 15,3 procenta na otázku odpovědělo, že „spíš ne“. To je dohromady 36,6 procenta. Deset procent respondentů se zatím nerozhodlo.

Slovensko začalo s očkováním, prvním byl infektolog Krčméry

Koronavirus

Zájem mezi mladými

Průzkum ukázal, že častěji by se dali očkovat muži (59,2 procenta). Ženy nejsou vakcinaci natolik nakloněny (47,5 procenta). Muži častěji pochybují o účinnosti vakcíny a ženy o její bezpečnosti.

Nejvyšší míra ochoty dát se očkovat je ve věkové kategorii 18 až 24 let (60,7 procenta). Očkování odmítají především Slováci ve věku 45 až 54 let (12,5 procenta). Nejvíc lidí by se dalo očkovat v Bratislavském kraji (60,8 procenta) a nejméně v Prešovském kraji (46,5 procenta).

Očkování odmítají víc Slováci se základním vzděláním a v menších obcích. Naopak mezi vysokoškolsky vzdělanými respondenty byl zájem o očkování vysoký (64,7 procenta).

Očkování na Slovensku začalo 26. prosince. Do pátku minulého týdne dostalo vakcínu přes 26 tisíc lidí, především zdravotníků.

Třetina slovenských učitelů považuje očkování za přípravu na čipování lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám