Hlavní obsah

Obrovský strom sestavený z 350 stromů. Ke královnině výročí chystají neobvyklé dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro oslavy sedmdesátého výročí vlády britské královny Alžběty II. vznikne u Buckinghamského paláce obří socha ve tvaru stromu. Bude ji tvořit 350 britských stromů připevněných na ocelovou konstrukci. Vrchol oslav je naplánován na začátek června.

Foto: Heatherwick Studio

Obří strom bude jedním z klenotů oslav 70 let královny Alžběty na britském trůnu.

Článek

„Strom stromů“ navrhlo Studio Heatherwick. Bude měřit více než 21 metrů a má odkazovat na iniciativu The Queen's Green Canopy, která vybízela občany, aby k výročí královny mezi říjnem 2021 a březnem 2022 sázeli stromy.

Zakladatel studia, britský designer Thomas Heatherwick, oznámil, že dílo vzniklo jako součást neuvěřitelné komunitní kampaně, která mění krajinu Velké Británie.

Královna Alžběta II. v tichosti slaví 96. narozeniny, na její počest vznikla nová Barbie

Koktejl

Heatherwick stál za mnoha významnými designovými projekty, jako byly nové londýnské autobusy Routemaster nebo design kotlů pro olympijský oheň během her v roce 2012.

Nejnovější socha se vrací k tématu přírody, z něhož vycházely některé předchozí práce ateliéru.

V Šanghaji třeba studio navrhlo nákupní centrum, jehož součástí je tisíc stromů zasazených na sloupech umístěných na budově.

V New Yorku zase Heatherwick navrhl plovoucí park na břehu řeky, který je plný „květináčů” s různými druhy rostlin včetně stromů.

Všech 350 stromů, které budou součástí Stromu stromů, bude podle Heatherwickova studia v hliníkových květináčích s vyraženým královniným symbolem. Po skončení jubilejních slavností budou v říjnu distribuovány komunitním organizacím.

Alžběta poprvé nastoupila na trůn 6. února 1952, ale protože začátek panování připadá na stejný den jako úmrtí jejího otce Jiřího VI., vyvrcholí oslavy až na začátku června. Probíhat budou od 2. do 5. června.

Alžběta II. vládne Britům již 70 let

Koktejl

V rámci oslav je v plánu také přehlídka, koncerty nebo rozsvěcení majáků na více než 1500 místech po celé Velké Británii a v jejích zámořských územích.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II. na záběrech z 16. února 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám