Hlavní obsah

Alžběta II. vládne Britům již 70 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 6. února 1952 zemřel britský král Jiří VI. a jeho dcera se stala královnou. Britům vládne už přesně 70 let a je prvním britským monarchou, který na trůnu oslaví platinové jubileum. Velkolepé výročí však Británie, a s ní celý Commonwealth, oslaví až v červnu. Královna totiž nechce slavit den, kdy zemřel její otec.

Foto: Joe Giddens, ČTK/AP

Královna Alžběta započala oslavy svého jubilea v sobotu 5. února přijetím místních lidí v Sandringham House. Těšila se dobrému zdraví i náladě.

Článek

Jiřímu VI. spadl královský titul do klína poté, co jeho bratr Edvard VIII. překvapivě abdikoval. O titul nestál, dobře věděl, co role monarchy obnáší. Přesto se funkce chopil zodpovědně, provedl národ druhou světovou válkou a obnovil pošramocenou pověst královské rodiny.

Veřejností byl Jiří VI. neuvěřitelně oblíbený, navzdory svým problémům vystupoval sebejistě a všichni ho vnímali jako protiklad bratrovi, který dal přednost ženě před královstvím. Postupem let ale trpěl čím dál tím většími zdravotními problémy.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

K úzkostem, vyčerpání se přidala arterioskléroza (kornatění tepen) a rakovina plic. Jiří VI. byl náruživým kuřákem. V roce 1951 mu musela být odebrána jedna plíce a královo zdraví se dál zhoršovalo.

V úterý 5. února 1952 Jiří VI. nevykazoval žádné velké zdravotní problémy. Ve svém domě v Sandringham House se odebral na lože a spokojeně usnul. Ráno v půl osmé ho sluha nalezl mrtvého. Později lékař určil jako příčinu smrti krevní sraženinu.

Holčička, která se stala královnou

Tehdy pětadvacetiletá princezna Alžběta se v tu chvíli nacházela o tisíce kilometrů dál. S manželem Philipem byli na cestách po Commonwealthu a mířili do Austrálie a na Nový Zéland. V únoru se nacházeli v Keni, noc z úterý na středu strávili v hotelu Treetops a vrátili se do svého přechodného domova v Sagana Lodge.

Foto: Joe Mwihia, ČTK/AP

Hotel Treetops v Keni. Královna tam strávila noc, kdy zemřel její otec.

Zprávu o králově smrti se Alžběta dozvěděla od Philipa, kterému informaci předal jeho osobní sekretář. Mladá žena svého otce bezmezně milovala, zvítězil u ní ale smysl pro povinnost. Právě se stala královnou. Její sekretář Martin Charteris se jí tiše zeptal, jaké si přeje mít královské jméno a zda zůstane Alžbětou. „Samozřejmě,“ odpověděla přesvědčeně.

Od této chvíle se stala Alžbětou II. Teprve když byly vyřízeny všechny nezbytné formality, vyžádala si pětadvacetiletá panovnice hodinu o samotě, aby mohla truchlit za svého otce. Následoval návrat do Londýna a přípravy na korunovaci.

Domnělá dědička
Alžběta II se původně nikdy neměla stát královnou. Všichni předpokládali, že povládne její strýc, který později bude mít děti, jež budou v pořadí následnictví výše. Edvard VIII. se ale rozhodl abdikovat, aby si mohl vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou. Po nástupu Jiřího VI. na trůn se do zájmu pozornosti Britů dostala i Alžběta, starší ze dvou králových dcer. Stala se takzvanou domnělou dědičkou. V britské monarchii tehdy platila mužská primogenitura, kdy královský titul dědí nejstarší mužský potomek (toto pravidlo neplatí od roku 2013). Pokud by Jiří VI. měl později syna, ten by se stal takzvaným zjevným dědicem a v pořadí následnictví by Alžbětu II. odsunul. To se však nestalo a Alžběta se ujala trůnu.

„Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal britský tisk před 70 lety o té osudové chvíli. Poválečná Británie si procházela nelehkým obdobím a mnozí nebyli přesvědčeni, že britská panovnice má takové kvality, aby národ dokázala podržet jako její otec.

Foto: ČTK/AP

Korunovace královny Alžběty II.

Navzdory její roli během druhé světové války, ji řada lidí v čele s premiérem Churchillem považovala za příliš nezkušenou. Svou nezkušenost však Alžběta II. nahradila smyslem pro povinnost a tvrdou disciplínou. Korunovace proběhla 2. června 1953 a stala se první korunovací přenášenou v přímém televizním přenosu.

Dvacet let ve znamení dekolonizace

Alžběta II. se stala nejen královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (jak zní oficiální titul Velké Británie), ale rovněž hlavou Commonwealth of Nations, tedy Společenství národů. Do roku 1931 neslo označení Britské impérium, společenské a politické změny však už tehdy naznačily ústup Británie, nad jejímž územím kdysi nezapadalo slunce.

Mladá panovnice se snažila, co mohla, aby Británii v zemích Commonwealthu reprezentovala co nejdůstojněji. Po vzoru svého otce prokázala odvahu a nenechala se zastrašit. V roce 1957 odmítla zrušit návštěvu Ghany, i když britské bezpečnostní služby ji varovaly, že na jejího hostitele, prezidenta Kwame Nkrumaha je plánován atentát. „Má srdce i žaludek muže. Miluje své povinnosti a chce být královnou,“ obdivně poznamenal tehdejší premiér Harold Macmillan.

Foto: ČTK/AP

Královna Alžběta II. poprvé přijíždí ke Sněmovně Lordů podle tradice slavnostně otevřít Parlament.

O rok dříve se však poprvé za své vlády stala terčem kritiky. Během suezské krize, ozbrojeného konfliktu mezi Egyptem a aliancí Velké Británie, Francie a Izraele o kontrolu nad Suezským průplavem jí veřejně zkritizoval Lord Altrinchham, že je královna „mimo“ a není schopná vnímat tehdejší politickou situaci.

Šedesátá a sedmdesátá léta se dál nesla ve znamení dekolonizace, kdy stále více a více afrických států získávalo nezávislost a o vliv v nich bojovaly zejména USA se Sovětským svazem. V této době získalo nezávislost na Británii přes dvacet států z Afriky a Karibiku.

Krize v Británii a rodina v bulváru

V roce 1977 oslavila Alžběta II. stříbrné jubileum, tedy 25 let na britském trůně. Její oblíbenost neklesala a návštěvníci Londýna si toto výročí mohou připomenout například cestou metrem linkou Jubilee Line, která tak byla pojmenována právě na počest královnina výročí. Stejně jako každé následující jubileum, i toto se slavilo až v červenci, rok před výročím Alžbětiny korunovace.

Foto: Leslie Priest, ČTK/AP

Princezna Alžběta a Princ Philip v roce 1948. Manželství uzavřeli o rok dříve a trvalo úctyhodných 74 let.

Den, kdy se stala královnou, byl totiž i dnem skonu jejího otce a královně přišlo nemístné výrazněji slavit. Osmdesátá léta se nesla ve znamení vleklých ekonomických krizí, nenáviděné vlády Margaret Thatcherové, svatby Alžbětina nejstaršího syna Charlese s Dianou Spencerovou a také zvýšeným zájmem bulváru o královskou rodinu.

Hlavní milníky v životě královny Alžběty II.
21. dubna 1926 - Narozena v Londýně.
12. prosince 1936 - Stala se následnicí trůnu po nečekané abdikaci krále Edwarda VIII. kvůli rozhodnutí oženit se s rozvedenou ženou. Na trůn nastupuje Alžbětin otec jako Jiří VI.
20. listopadu 1947 - Provdala se za vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, poručíka námořnictva původem z Řecka.
14. listopadu 1948 - Narodil se jí první syn Charles. Královský pár měl později ještě tři další děti: Annu, Andrewa a Edwarda.
6. února 1952 - Ve věku 25 let nastoupila na trůn po smrti svého otce Jiřího VI., který zemřel na rakovinu plic ve věku 56 let. Její korunovace ve Westminsterském opatství se uskutečnila 2. června 1953.
1982 - Poprvé za 450 let se britský panovník, hlava anglikánské církve, setkává s hlavou římskokatolické církve, papežem Janem Pavlem II. Královna též vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.
1992 - Podle královny „annus horribilis“. Tři z jejích dětí opustily své protějšky a hrad Windsor zachvátil ničivý požár.
1994 - Historická návštěva královny Alžběty II. v Rusku.
31. srpna 1997 - Královna byla kritizována za svou zdrženlivou reakci, v rozporu s emocemi národa, po smrti oblíbené princezny Diany.
6. února 2002 - Zlaté jubileum. Devátého února umírá sestra Alžběty II., princezna Margaret, ve věku 71 let, 30. března umírá královna Alžběta, královnina matka.
6. února 2012 - Diamantové jubileum. Královna zahajuje letní olympijské hry.
9. září 2015 - Stala se nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu v dějinách.
9. dubna 2021 - Ve věku 99 let zemřel její milovaný choť, princ Philip.
6. února 2022 - Dosáhla platinového jubilea (70 let na trůnu), které se bude slavit na začátku června.
zdroj: ČTK

„Královská telenovela nyní dosáhla takového stupně zájmu veřejnosti, že se ztratila hranice mezi fakty a fikcí. Nejde jen o to, že některé noviny neověřují fakta nebo nepřijímají popření mylných informací. Je jim jedno, zda jsou příběhy pravdivé, nebo ne,“ napsal v roce 1986 redaktor deníku The Observer Donald Trelford.

Mediální horečka a touha po senzacích z okolí královské rodiny předznamenala devadesátá léta, kdy se královna dostala pod palbu kritiky – a volání po zřízení republiky nebylo už jenom předmětem diskusí těch nejzapálenějších socialistů.

Ve stínu Diany

V roce 1991, po vítězství koalice v první válce v Zálivu, se Alžběta stala prvním britským panovníkem, který promluvil na spojeném zasedání Kongresu Spojených států. Následující rok už se tak dobře nevyvíjel, královna ho označila za „annus horribilis“, tedy hrozný rok.

V roce 1992 se slavilo takzvané rubínové výročí, tedy čtyřicet let královniny vlády. Brity však spíš zajímaly finanční a majetkové poměry královské rodiny (v roce 2015 se jen královnin majetek odhadoval na 472 milionů liber, tedy zhruba 13,6 miliardy korun). Majetkové odhady rodiny, které vycházely v tisku, byly Buckinghamským palácem popírány, leč marně. Republikánské nálady v zemi rostly.

Nejdéle vládnoucí žijící panovníci
Velká Británie: Alžběta II., 70 let - Královna Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926, na trůn nastoupila 6. února 1952 po smrti svého otce, krále Jiřího VI., který zemřel v 56 letech. Rekord v délce vládnutí v britské monarchii Alžběta zlomila 9. září 2015, kdy překonala královnu Viktorii, která vládla v letech 1837 až 1901. Ve svém věku 95 let je Alžběta rovněž nejstarším panovníkem ve světě aktuálně u moci.
Brunej: Hassanal Bolkiah, 54 let - Narozen 15. července 1946, sultán Hassanal Bolkiah (75) je pokládán za jednoho z nejbohatších lidí planety, vládne od abdikace svého otce v říjnu 1967 malé zemi na severním pobřeží ostrova Borneo, obklopené Malajsií. Je současně i premiérem.
Dánsko: Margrethe II., 50 let - Narozena 16. dubna 1940, královna Margrethe II. (81) nastoupila na trůn jednoho z nejstarších evropských královských dvorů 14. ledna 1972, po smrti svého otce, Frederika IX.
Švédsko: Carl XVI Gustaf, 48 let - Narozen 30. dubna 1946, bylo mu devět měsíců, když jeho otec Gustav Adolf zahynul při leteckém neštěstí v Dánsku, od útlého věku jej proto vychovávali pro trůn. Nastoupil na něj po smrti svého dědečka, krále Gustava VI Adolfa, 15. září 1973.
zdroj: ČTK

V březnu navíc oznámil manželskou odluku královnin syn princ Andrew, o měsíc později pak oznámila rozvod i Alžbětina dcera princezna Anna. Ostrovní Mauricius zrušil status Alžběty II. jako hlavy státu, hrad Windsor zpustošil ničivý požár a tehdejší britský premiér John Major oznámil reformy týkající se financování královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Královská rodina 4. srpna 1997, jen pár dní předtím, než tragicky zemřela princezna Diana. Zleva: Princezna Margaret, princ Charles, královna matka, královna Alžběta II. a princ Harry.

Nejostřeji sledované královské manželství, tedy prince Charlese a princezny Diany, dál procházelo krizí a bylo propíráno v médiích. V prosinci 1992 i Charles s Dianou oznámili odloučení. Princezna Diana byla pro veřejnost zbožňovanou mediální hvězdou, svěžím větrem, který měl rozhýbat pro mnohé zkostnatělou královskou rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. a princ Philip si prohlíží květiny, které po smrti Diany lidé nanosili před Buckinghamský palác.

Když posléze v roce 1997 již rozvedená princezna Diana tragicky zemřela při úprku před dotěrnými paparazzi, vlna hněvu veřejnosti se snesla i na královskou rodinu i na samotnou panovnici. Zejména kvůli údajnému nezájmu a pomalé reakci na Dianinu tragickou smrt.

Vděčnost, úcta, hrdost a smysl pro povinnost

I zlaté jubileum, tedy 50. výročí, se neslo na vlně špatných zpráv. V roce 2002 totiž zemřela královnina matka Elizabeth Bowes-Lyonová, nazývaná jako královna matka, i královnina sestra Margaret. Přesto se Alžběta II. vydala opět na cestu po zemích Commonwealthu. Náročné cestování započala v březnu a skončilo až v červnu slavnostmi v Londýně.

První roky nového tisíciletí se nenesly ve znamení žádného většího skandálu. S tím, jak královna stárla, si jí lidé opět začínali více vážit. Jako mladá panovnice byla považována za nezkušenou, pak za svěží vítr, aby po letech byla sama považována za symbol zkostnatělého systému. S přibývajícím věkem se však dostala do role staré a moudré panovnice.

Tak oslavila i diamantové jubileum v roce 2012, kdy slavnostně zahajovala londýnské olympijské hry. O tři roky později se stala nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu a z této pozice ji zřejmě jen těžko někdo sesadí.

Královna si při zahájení Olympijských her v Londýně dokonce zahrála v krátkém videu a ukázala, že jí není cizí ani smysl pro humor. Objevila se po boku Jamese Bonda (Daniel Craig), kterého má prý velice ráda.

Ani v pokročilém věku nepřestala plnit povinnosti britské královny, byť řadu z nich již přenechává ostatním členům královské rodiny, zejména princi Charlesovi a princi Williamovi, dvěma svým následníkům. Její projevy během koronavirové pandemie v roce 2020 a 2021 byly jednou z nejsledovanějších událostí v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb prince Philipa. Kvůli přísným proticovidovým opatřením seděla panovnice při obřadu sama. Fotky opuštěné Alžběty II. rozesmutnily celý svět.

V roce 2021 ji však postihla dosud nejkrutější rána, Ve věku 99 let zemřel její manžel a celoživotní opora princ Philip. I když jejich manželství nebylo zpočátku ideální, princ Philip přistoupil na roli „toho druhého“ v královské rodině a svou manželku bezmezně podporoval. Královně Alžbětě bude letos 96 let a v červnu vypuknou oslavy u příležitosti sedmdesáti let jejího panování.

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

Evropa

I platinové jubileum bude poněkud zakaleno rodinnými skandály, zejména zapletením prince Andrewa do sexuální aféry miliardáře Epsteina. To však nemění nic na tom, že královna dál touží plnit své královské povinnosti.

„Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství,“ prohlásila panovnice v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. A tato slova se u britské panovnice nemění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám