Hlavní obsah

Obránci drží v Severodoněcku už jen chemičku

– Kyjev • Aktualizováno

Ruské jednotky v Severodoněcku postoupily. Šéf vojenské správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v pondělí večer oznámil, že ruští útočníci pronikli do místní průmyslové zóny, kde se bojuje. Obránci drží jen areál chemičky Azot. Ústup ve městě potvrdil v úterý i ukrajinský generální štáb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ostřelování města Toškivka na UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

„Mimořádně těžká situace je na všech frontových liniích v Luhanské oblasti,“ oznámil večer Hajdaj. „Konstatuji, že orkové začali mohutný nástup v naší oblasti, shromáždili velké množství rezerv a dnes (20. června) jsou v ohni všechny svobodné obce v oblasti,“ dodal správce, který k označení útočníků použil termín z fantasy používaný pro skřety.

„V Severodněcku pokračuje boj v průmyslové zóně, ukrajinské vojenské jednotky kontrolují jen území závodu Azot,“ dodal k situaci ve městě, o které se bojuje už několik týdnů.

Foto: Stringer, Reuters

Chemická továrna Azot v Severodoněcku zahalená kouřem. Ruské ostřelování zde v sobotu způsobilo požár poté, co v továrně unikla ropa.

Ukrajinský generální štáb přiznal v úterý, že Rusové šturmují, aby ovládli celé město, a že se obráncům nedaří: „Mimo toto město naši vojáci úspěšně čelí útokům v rajonech obcí Syrotyno a Bila Hora.“

Nápor na Bachmut

Podle Hajdaje ruské jednotky útočí nejen v okolí Severodoněcku, ale na spojnici měst Lysyčansk a Bachmut a pod palbou se ocitly všechny vesnice v této oblasti.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Muži odnášejí věci ze zničeného bytového domu v Doněcku.

Těžce ostřelován byl celé pondělí Lysyčansk ležící naproti Severodoněcku na druhém břehu Severního Doňce. Podle Hajdaje zatím obránci nejsou obklíčeni a způsobují nepříteli značné škody. „Nemocnice a márnice na okupovaných územích jsou přeplněné rašisty,“ uvedl Hajdaj (použil zkratku ze slov ruský fašista).

Voda se vydává jednou týdně. Lidem hrozí smrt, tvrdí starosta Mariupolu

Válka na Ukrajině

Ruskou ofenzivu směrem na Bachmut v úterý potvrdil ve svodce i ukrajinský generální štáb. Uvedl, že oblast u Severodoněcku a Lysyčansku je tvrdě ostřelována a města Ustinivka, Hirské a Lysyčansk byla bombardována i ze vzduchu.

Náletům a ostřelování čelily obce i v Doněcké oblasti i u Avdijivky a Marijinky.

Cílem Slovjansk

Podle ukrajinského generálního štábu se Rusové soustřeďují dál na dobytí Slovjansku. Ukrajinští vojáci odrazili další útok vedený mezi Bohorodyčném a Dolynou.

Boje v Charkovské oblasti mají vázat ukrajinské jednotky, aby nemohly napadnout z boku a zezadu ruské jednotky soustředěné u Izjumu k útoku na Slovjansk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám