Hlavní obsah

Oblast Lisabonu je uzavřena, Portugalsko čelí nárůstu nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Od pátku odpoledne až do pondělního rána je uzavřeno okolí portugalského hlavního města Lisabonu. Obyvatelé ji nemohou opouštět a zakázáno je do ní i vjíždět z jiných částí země. Důvodem je nárůst počtu nově nakažených v druhé půlce týdne, kdy opakovaně překračoval hodnotu 1200, což se naposled stalo 24. února.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Od pátku platí v Lisabonu třídenní zákaz cestováníVideo: Reuters

 
Článek

Ve středu bylo v Portugalsku odhaleno 1350 nově nakažených, ve čtvrtek 1233 a v pátek 1298. Většina případů, připadá na oblast hlavního města a jeho okolí.

Ve středu to byla tisícovka, ve čtvrtek 803. V regionu byl překročen limitní počet případů, kdy se zavádějí nouzová opatření.

Děje se tak v případě, že počet případu na sto tisíc obyvatel za dva týdny přesáhne hodnotu 240. Ve čtvrtek to bylo 254. Celostátně je přitom číslo na hodnotě 90. V lisabonské oblasti, kde žije 2,8 milionu lidí, platí zatím omezení od pátečních 15 hodin do pondělních šesti ráno, ale může se automaticky prodloužit.

ON-LINE: V Česku přibylo 147 nakažených

Zahraniční

Oblast je možné opustit jen při cestách za lékařem nebo do práce. Výjimku má také lisabonské letiště, které stále přijímá lety. Většině lidí bylo umožněno vyjet, protože měly oprávněný důvod, někteří se však museli vracet. „Nemá smysl zavádět toto opatření jen na víkend, virus se šíří celý týden, uvedl 43letý Segio Ribero, který mohl projet.

Podle expertů by na vině mohla být mutace koroanviru B.1.617.2, označovaná také jako delta, uvedl list The Guardian. Ta je vysoce nakažlivá a snadno se přenáší mezi lidmi i bez delšího setkání s infikovaným.

Ve čtvrtek také portugalské úřady oznámily, že zemřelo pět lidí, kteří měli obě dávky vakcín, čtyři z nich měli přes osmdesát let, uvedl server Portugal Resident. I ukončené očkování chrání proti indické mutaci delta méně než proti jiným variantám.

Novým strašákem je indická mutace delta. Čím je nebezpečná

Zahraniční

Desetimilionové Portugalsko bylo v lednu nejhůř zasaženou evropskou zemí, kdy denní počty nákaz přesahovaly 16 000 a v nemocnicích leželo přes 7000 nakažených. Aktuálně je hospitalizováno přes 350 nakažených, z nichž je přes osmdesát na JIP.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

V Portugalsku dostalo první dávku vakcíny proti koronaviru 42 procent populace a čtvrtina má obě dávky. Protože první dávka chrání před nákazou indickou mutací jen třetiny, země už rozhodla o zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny AstraZeneca z dvanácti týdnů na osm.

Reklama

Výběr článků

Načítám