Hlavní obsah

O Elysejský palác se utká jedenáct kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na francouzského prezidenta letos kandiduje 11 místních politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Nejvíc podpisů (3635) si zajistil kandidát konzervativní pravice François Fillon, na druhém místě je zástupce socialistů Benoit Hamon (2039) a na třetím nezávislý centrista Emmanuel Macron (1829).

Foto: Benoit Tessier, Reuters

François Fillon

Článek

Toto pořadí nemá žádný vliv na volební preference jednotlivých kandidátů, ale jsou přece jen znakem jejich postavení v politické garnituře. Podle očekávání tak nejvíc podpory získali Fillon a Hamon, jakožto zástupci zdaleka nejsilnějších politických stran v parlamentu i v regionech a na radnicích měst - Republikánů a Socialistické strany.

Čtvrtou nejvyšší podporu v podpisech má levicový radikál Jean-Luc Mélenchon (805). A až osmá je vůdkyně francouzských nacionalistů Marine Le Penová (627), které to ale neubírá šance na vítězství v prvním kole volby, jež se uskuteční za pět týdnů.

Průzkumy ukazují, že Le Penová s Macronem postoupí do druhého, květnového kola. Tam by se podle dosavadních zvyklostí proti Le Penové v zásadě mohli spojit voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola a podpoří umírněnějšího ze dvou soků. Tak je jednoznačně vnímán proevropský Macron, který slibuje stmelit levici i pravici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám