Hlavní obsah

Nováčkem mezi miliardáři je i Putinův přítel

Nováčkem mezi ruskými miliardáři, kteří nejvíc zbohatli za loňský rok, je podle seznamu časopisu Forbes Gennadij Timčenko (68), podnikatel, kterého šéf Kremlu Vladimir Putin označoval za svého přítele.

Foto: Profimedia.cz

Gennadij Timčenko

Článek

Na dividendách loni Timčenko získal 788 milionů dolarů (přes 17 mld. Kč). Jeho celkový majetek Forbes v dubnu odhadl na 22 miliard dolarů a řadí jej na šesté místo mezi ruskými boháči.

V nynějším žebříčku deseti nejbohatších Rusů sestaveném podle loňských zisků jsou nově také Ališer Usmanov (67) s příjmem 1,43 miliardy dolarů (téměř 31 mld. Kč), Viktor Rašnikov (72) s příjmem 828 milionů dolarů a Andrej Skoč (55) se ziskem 875 milionů. Králem miliardářů s největšími příjmy je Alexej Mordašov (55), který si loni přišel na 1,7 miliardy a polepšil si o 25 procent (celkem má přes 29 miliard dolarů).

Burza míchá žebříčkem boháčů. Arnault opět sesadil Bezose z trůnu

Ekonomika

Desítku podnikatelů s největšími loňskými zisky uzavírá Roman Abramovič (54), který loni vydělal 645 milionů. V žebříčku jsou také Vladimir Potanin, Vagit Alekperov, Vladimir Lisin či Sulejman Kerimov.

Forbes na rozdíl od tradičního žebříčku nejbohatších podnikatelů tentokrát hodnotil „skutečné, živé peníze“, které mi­liardáři získali z prodeje aktiv či jako dividendy.

Reklama

Výběr článků

Načítám