Hlavní obsah

Nová řecká vláda se staví proti EU, kvůli Ukrajině

– Atény/Londýn

Mezi novou řeckou vládou a Evropskou unií se rýsuje další bod sváru. Kabinet levicového premiéra Alexise Tsiprase si v úterý oficiálně postěžoval na společné unijní prohlášení odsuzující ruský postoj ke konfliktu na Ukrajině a výzvu členským zemím ke zvážení možných dalších sankcí. Aténám se nelíbí, že s nimi EU prohlášení nekonzultovala.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Nový řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Premiéři a prezidenti států EU v úterním prohlášení připomněli trvající a vzrůstající ruskou podporu určenou východoukrajinským separatistům; podtrhuje to podle nich ruskou odpovědnost za vývoj. Naléhavě vyzvali Rusko k odsouzení akcí separatistů a k uvedení dohod z Minsku v život.

Odsoudili přitom zabíjení civilistů při „bezhlavém ostřelování” města Mariupol, které je pod kontrolou kyjevské vlády. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zároveň vyzvali své ministry zahraničí, aby zvážili možné nové sankce proti Rusku v reakci na zhoršující se situaci, i když se očekává, že konečné rozhodnutí padne až příští měsíc na summitu EU.

Řecko: Měli to s námi konzultovat

Úřad nového řeckého premiéra Tsiprase v reakci uvedl, že si EU měla zajistit souhlas Atén před vydáním prohlášení jménem členských států Evropské unie.

„V této souvislosti chceme zdůraznit, že zde není souhlas naší země. Nespokojenost s tím, jak bylo se záležitostí naloženo, byla vyjádřena v telefonickém rozhovoru mezi předsedou vlády a vysokou představitelkou Evropské unie pro zahraniční věci Mogheriniovou,” uvádí se v prohlášení řecké vlády.

Po nedělním volebním vítězství složil Tsipras v pondělí přísahu jako nový premiér a teprve v úterý představil svůj kabinet. [celá zpráva]

Jedním z jeho prvních činů v úřadu pak byla formální stížnost šéfce unijní diplomacie Federice Mogheriniové.

Nová vláda v Aténách tak podle listu Financial Times naznačila, že „třenice s jejími evropskými partnery se mohou rozšířit z ekonomiky na zahraniční politiku”. Řecký kabinet, který chce zpochybnit současný systém splácení mezinárodních závazků Řecka, tak vzbuzuje otázku, zda vůbec podpoří pokračování i dosavadních protiruských sankcí, až se bude o jejich obnově v březnu rokovat.

Tsipras kyjevskou vládu neuznal

Řecko má tradičně dobré vztahy s Ruskem a nikdy úplně nesouhlasilo se sankcemi proti Moskvě.

Prvním zahraničním diplomatem, se kterým se Tsipras po svém zvolení sešel, byl ruský velvyslanec v Aténách, který řeckému premiérovi předal gratulaci prezidenta Vladimira Putina, připomněl britský The Telegraph.

Tsipras při návštěvě Moskvy loni v květnu odmítl uznat legitimitu nové ukrajinské vlády vzešlé z revoluce započaté na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan).

Zároveň odsoudil politiku Západu vůči Ukrajině a vyjádřil podporu separatistickým referendům, které se konaly na územích mimo kontrolu Kyjeva. Rovněž vyslovil názor, že EU, v níž prý panuje „demokratický deficit”, si chce podřizovat vlády na Ukrajině a v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám