Hlavní obsah

Ostřelování Mariupole byl válečný zločin, tvrdí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Terčem raketového útoku na východoukrajinský Mariupol, ať ho provedl kdokoli, byli záměrně civilisté, což lze označit za válečný zločin. Na mimořádné schůzi Rady bezpečnosti OSN to v úterý prohlásil náměstek generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman.

Foto: Stringer, Reuters

Dům v Mariupoli, který poškodilo ostřelování.

Článek

„Mariupol leží mimo aktuální bojovou zónu,” řekl Feltman a dodal: „Lze z toho vyvodit, že pachatel, který rakety odpálil, záměrně mířil na civilní obyvatelstvo. To lze považovat za porušení mezinárodního humanitárního práva.”

Sobotní útok na půlmiliónový přístav u Azovského moře si vyžádal tři desítky mrtvých a stovku zraněných. Podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří se dostavili na místo útoku, vše nasvědčuje tomu, že rakety byly vypáleny z míst kontrolovaných separatisty.

Rusko to zpochybňuje. Stálý ruský zástupce ve vídeňském sídle OBSE Andrej Kelin prohlásil, že závěry pozorovatelů na místě útoku byly „uspěchané”. „Vzhledem k tomu, že existuje mnoho protichůdných informací, nevzbuzují závěry pozorovatelů OBSE důvěru,” řekl novinářům Kelin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palubní kamera v autě zachytila sobotní ostřelování MariupoluVideo: Reuters

USA a Rusko si oponují

Jeho slova podpořil na schůzi Rady bezpečnosti i ruský delegát Vitalij Čurkin: „Tragédie z posledních dnů Kyjev tradičně zneužívá k šíření hysterie. Zdá se, že tvrzení Ukrajiny o odpovědnosti povstalců byla připravena předem. Kyjev se záměrně vyhýbá politickému dialogu a sází na silové řešení.”

Podle americké zástupkyně Samanthy Powerové není o ruské odpovědnosti za útok pochyb: „Cíle jsou nové, ale konečný ruský záměr zůstává starý: získat co nejvíc území a posunout hranici Ruskem kontrolované zóny stále hlouběji do ukrajinského vnitrozemí.”

Reklama

Výběr článků

Načítám