Hlavní obsah

Nová nakažlivější mutace koronaviru nezpůsobuje vážnější průběh covidu-19

– Londýn

Nakažlivější mutace koronaviru označovaná VOC2020-12/1, zaznamenaná v polovině prosince v Anglii, nejspíše nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění covid-19 než jiné varianty. Vyplývá to ze závěrů porovnávací studie anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE), na níž dnes upozornila agentura Reuters.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Antigenní test na koronavirus

Článek

Vědci v rámci studie porovnávali 1769 lidí nakažených novou variantou koronaviru se stejným počtem osob s takzvaným „divokým typem” viru. V obou skupinách byla shodným poměrem zastoupena pohlaví, věkové skupiny i místo bydliště infikovaných.

Ze 42 případů hospitalizace se 16 lidí nakazilo novou mutací koronaviru, zatímco 26 lidí infikoval „divoký typ”, uvádí studie. Po nákaze novou variantou zemřelo 12 lidí v porovnání s desíti zemřelými s původním typem koronaviru.

„Předběžné výsledky studie neshledaly mezi porovnávanými případy nákazy novou variantou koronaviru a divokým typem žádný statisticky významný rozdíl v hospitalizacích a smrtnosti do 28 dnů od infikování,” konstatuje studie.

Pfizer: Očkování funguje i na zmutované kmeny

Koronavirus

Světová zdravotnická organizace (WHO) dosud uvádí, že nemá důkazy o tom, že by mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

Varování před katastrofou

Přední epidemiolog a poradce britské vlády Andrew Hayward v úterý varoval, že Británie míří v nadcházejících týdnech ke „katastrofě”, pokud kabinet nepřijme přísnější opatření proti nakažlivějšímu kmeni koronaviru.

Nový kmen koronaviru, který se rychle šíří především v jižní Anglii, je podle britských úřadů možná až o 70 procent nakažlivější. Řada zemí v reakci na toto zjištění uvalila restrikce na cestování z Británie. Kromě Spojeného království eviduje novou variantu koronaviru již i několik dalších zemí.

Británie v úterý zaznamenala 53 135 nových případů nákazy koronavirem, což bylo nejvíce od doby, kdy v polovině roku začala s masovým testováním obyvatelstva. Britský premiér Boris Johnson podle deníku The Times udělil souhlas, aby byly další oblasti zařazeny do nejpřísnější čtvrté kategorie opatření, kam již nyní spadá velká část země.

Reklama

Výběr článků

Načítám