Hlavní obsah

Norsko zavírá cizincům hranice

Norsko kvůli koronaviru uzavře své hranice. Do země budou moci od pátku přijíždět jen její obyvatelé, zatímco cizinci budou smět hranice překročit pouze v nezbytných případech. Na tiskové konferenci to ve středu oznámila norská premiérka Erna Solbergová.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Norska Oslo

Článek

"Od půlnoci ze čtvrtka na pátek Norsko zavede nejpřísnější pravidla vstupu na své území od 12. března (loňského roku)," uvedla Solbergová. "Prakticky bude hranice uzavřená pro všechny, kteří v Norsku nežijí," dodala.

Většina lidí dojíždějících do Norska za prací nebude moci hranice od pátku překročit. Výjimku dostanou pendleři, kteří pracují ve zdravotnictví, ale například i řidiči kamionů.

Německo zvažuje, že se hermeticky uzavře

Evropa

Cílem opatření je podle premiérky zabránit šíření nových mutací, které jsou nakažlivější než původní varianta koronaviru. Hranice by měly být zavřené dva týdny. Poté vláda rozhodne, zda je otevře, či zda zákaz zachová.

Už nyní je ale podle Solbergové pravděpodobné, že vstup do země bude omezen déle.

O uzavření hrani uvažuje i Německo.

Málo nakažených

V Norsku, které má asi 5,4 milionu obyvatel, se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse nákaza virem SARS-CoV-2 dosud prokázala zhruba u 61 000 lidí. S covidem-19 v zemi zemřelo 556 infikovaných.

V sobotu se v Oslu a okolí zavřely restaurace, nákupní centra a další obchody s výjimkou těch, které prodávají nejnutnější zboží. Zastavily se také organizované sportovní aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám