Hlavní obsah

Nizozemsko chce legalizovat euthanasii nevyléčitelně nemocných dětí

– Haag

Nizozemská vláda v úterý oznámila, že chystá legalizaci euthanasie nevyléčitelně nemocných dětí ve věku od jednoho roku do 12 let. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge podle agentury AFP uvedl, že příslušné právní normy připraví na základě studie odborníků, která prokázala, že nemocné děti „zoufale trpí”.

Foto: Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Koaliční kabinet premiéra Marka Rutteho o takové možnosti jednal řadu měsíců, věc narážela na tvrdý odpor křesťansky orientovaných stran. Rozhodnutí padlo až v úterý parlament by měl o věci poprvé diskutovat ve čtvrtek.

„Studie ukázala, že mezi lékaři a rodiči existuje potřeba moci úmyslně ukončit život nevyléčitelně nemocných dětí, které zoufale a bolestně trpí a zemřou v dohledné době,” napsal ministr de Jonge v dopise parlamentu, který citovala agentura AFP.

Euthanasie je v Nizozemsku legální pro děti starší 12 let, které mohou dát souhlas, a pro děti do jednoho roku se souhlasem rodičů. Pro děti od jednoho roku do 12 let však právní úprava neexistuje. Mezi místními orgány nepanuje shoda, zda jsou děti v tomto věku schopné podobné rozhodnutí učinit.

Nizozemsko a sousední Belgie byly prvními zeměmi na světě, které legalizovaly euthanasii v roce 2002. Belgie se poté stala první zemí, která v roce 2014 povolila dobrovolnou euthanasii dětí, Nizozemsko ji následovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám