Hlavní obsah

Nizozemská neziskovka vydělala na kšeftu s rouškami půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Nizozemská vláda slíbila nezávislé vyšetřování nákupu roušek a dalších osobních ochranných pomůcek z Číny za sto milionů eur (2,5 miliardy korun). Trojice mužů, která kvůli tomu založila neziskovou organizaci, na tom vydělala asi 20 milionů eur (přes 500 milionů korun). Toto obohacení pak všichni tři Nizozemci přiznali. Na případ upozornil investigativní spolek Follow The Money (FTM).

Foto: Profimedia.cz

Balení roušek

Článek

Třicetiletý aktivista Sywert van Lienden, který je spoluautorem programu vládních křesťanských demokratů z CDA, podle FTM přišel se svými dvěma spolupracovníky Berndem Dammem a Camillem van Gestelem v přepočtu k půl miliardě korun poté, co založili neziskovku Auxiliary Forces Alliance (AFA).

Ta na sebe poprvé upozornila v dubnu 2020 během první vlny koronavirové pandemie, kdy nemocnice varovaly, že mají zoufalý nedostatek ochranných pomůcek.

Jen dva dny po vzniku neziskovky proto trojice založila společnost s ručením omezením za účelem nákupu 40 milionů roušek z Číny.

CDU/CSU cloumá skandál, dva její poslanci vydělávali na nákupech drahých respirátorů

Evropa

Van Lienden později FTM přiznal, že se společníky použil toto schéma a ani nepopíral zjištěné zisky. O víkendu se proto v televizi omluvil za nevysvětlitelný nedostatek transparentnosti a otevřenosti a uvedl, že zklamal mnoho lidí.

Trval však na tom, že byl postup legální, i když chápe, že jsou zdravotníci rozčarováni sumou, kterou si vydělali.

Navíc litoval toho, že s přiznáním o zapojení společnosti s ručením omezeným do nákupu čekal až do letošního května, čímž zareagoval na článek v listu Volkskrant, který přesně popsal pořízení pomůcek z Číny.

Na rozdíl od Van Gestela, který uvedl, že si svůj podíl na zisku nechá, Van Lienden řekl, že svůj zisk ve výši 9,2 milionu eur (234 milionů korun) věnuje z větší části charitám, které se věnují výzkumu rakoviny u mladých lidí, a znevýhodněným dětem.

Ministerstvo napřed smlouvu hájilo

Zatím nejsou důkazy, že by se nějaký nizozemský politik na nákupu obohatil. Případ přesto ukázal, jak vláda postupovala za pandemie a při nákupu pomůcek.

Zjevně pochybila, když Van Lienden mohl využít svých kontaktů v Haagu, aby se dostal k ministrovi zdravotnictví Hugo de Jongeovi a jeho tajemníkovi, kontrakt navíc dotáhl a veřejně oznámil.

Nizozemská ministryně zdraví Tamara van Arková přitom ještě minulý týden uváděla, že je vedlejší, že se do nákupu ochranných pomůcek zapojila soukromá firma, protože Van Lienden nabídl kvalitní roušky za dobrou cenu, což je jediné podstatné.

Nizozemsko zažívá obrovské rozvolnění. A to má mnohem horší čísla než Česko

Koronavirus

Nakonec ale souhlasila s nezávislým vyšetřením skandálu. Přiznala, že byla teprve nedávno upozorněna, že ministerstvo poskytlo trojici mužů peníze předem.

„Nejdůležitější bylo, že jsme měli roušky. Neměli jsme luxus volby,“ řekla v televizi. Roušky však nebyly potřeba, stále leží ve skladu. Navíc se objevily zprávy, že nemusí splňovat bezpečnostní normy.

Navíc nejde o první podobný skandál v EU. V březnu vyšlo najevo, že si politici německé CDU v Bádensku-Württenbersku a v Porýní-Falci vydělali statisíce eur na provizích za zprostředkování nákupu roušek.

I v ČR se objevily sporné nákupy, například u předražených respirátorů pro ministerstvo zdravotnictví. U některých se ukázalo, že nesplňují normy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám