Hlavní obsah

Nicolas Sarkozy jmenoval premiérem opět Françoise Fillona

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v neděli znovu jmenoval premiérem Françoise Fillona, který v sobotu podal demisi spolu se svou vládou. Fillon jmenování přijal. Oznámila to prezidentova kancelář.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Fillon řekl, že chce vstoupit do nové vlády, která se soustředí na ekonomický růst země. "Po třech a půl letech skvělých reforem, které byly provedeny navzdory vážné světové ekonomické a finanční krizi, zahajuji ...novou etapu s odhodláním, které umožní naší zemi posílit růst ekonomiky, zlepšit zaměstnanost, prosadit solidaritu a zajistit bezpečnost všech francouzských občanů," řekl.

Opětovné jmenování Fillona se čekalo. Zatím není jasné, jak budou velké změny ve vládě, které by mohly být oznámeny už v pondělí. Počítá se, že ve vládě už nebude ministr zahraničí Bernard Kouchner a nahradí ho Christine Lagardeová, která nyní řídí resort hospodářství.

Demisí se otevřela cesta ke změnám v kabinetu, které byly ohlášeny již před několika měsíci. Podle analytiků má výměna vlády pomoci získat Sarkozymu zpět ztracenou popularitu, aby mohl být v roce 2012 opět zvolen do funkce prezidenta. Popularitu ztratil kvůli prosazení reformy důchodů a škrtům v rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám