Hlavní obsah

Nezůstalo nám nic, děsí se budoucnosti přeživší z vyhořelého paneláku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov

Výbuch plynu zničil v pátek panelák v Mukačevské ulici číslo 7 v Prešově. Řada přeživších při tomto neštěstí přišla úplně o vše a netuší, co bude dál. Někteří vzpomínají, že podobné drama se událo v tomto domě už před lety. Při neštěstí mělo zahynout osm lidí, nicméně poslední oběť záchranáři stále nenašli.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

 
Článek

Učitelka Naďa Mihaľáková (42) byla v čase výbuchu v práci. „Když mi řekli, že náš panelák hoří, doběhla jsem před bytovku a viděla jsem sousedy na balkónech a další, které evakuovali,“ vzpomínala na hrůzný zážitek.

Do svého bytu se už vrátit nemohla, co bude dál, netuší. „Nemám nic, jen to, co mám na sobě,“ dodává.

Pohled do paneláku po explozi. Místo schodiště zůstala obrovská díra

Zahraniční
Foto: Policie SR

Panelák po explozi v Prešově

Na fotografiích z místa tragédie bylo vidět staršího pána, jak čeká na pomoc ve zcela rozbitém pokoji. „Je to můj otec. Poznala jsem ho. Bydlel v tom bytě s mojí mámou. Ani jednoho se nepodařilo zachránit, hasiči se k nim nedostali včas,“ řekla zoufalá dcera televizi Markíza.

Největší problém při záchranné akci bylo ztržené schodiště bytového domu. Hasiči tak museli hasit požár jen zvenčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícené schodiště po výbuchu v domě v PrešověVideo: Mestskí Hasiči Lipany, AP

Statici chtějí panelák zbourat

Ján, který bydlel v osmém poschodí, přežil, ale vzpomíná, že podobné drama se ve stejném domě odehrávalo i před čtyřiceti lety.

„Tehdy vyhořely tři nejvyšší poschodí. Pokud se podaří bytovku opravit, klidně se tam opět nastěhuji. Když jsem z toho neměl trauma předtím, tak bych neměl mít ani teď,“ říká optimisticky.

V bytě žil s dcerou a oba se zachránili. „Stáli jsme na balkóně a když vyjížděli nahoru hasiči na plošině, křičeli jsme na ně, aby prvně zachránili matku s dítětem, které má něco přes týden. Nakonec se podařilo zachránit je i nás. Na vyšších podlažích to už bylo horší,“ uvedl Ján deníku Nový čas.

Statici se po prohlídce poškozeného paneláku kloní k názoru, že by se měl zbourat. „Vrchní poschodí jsou ve velmi špatném statickém stavu. Pravděpodobně dojde k asanaci budovy. Vzhledem k situaci je to nejlepší řešení,“ řekl statik Jozef Polák.

Foto: Policie SR

Panelák po explozi v Prešově

Kdo může za výbuch paneláku v Prešově? Policisté zadrželi šest lidí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Kamera zachytila explozi paneláku v Prešově

Počet obětí požáru paneláku v Prešově stoupl na sedm, uvedl mluvčí hasičů. Po jednom pohřešovaném se dále pátrá. Původně bylo pohřešováno šest osob. Slovenští...

Výběr článků

Načítám