Hlavní obsah

Přišla jsem o všechno, řekla obyvatelka paneláku v Prešově, kde explodoval plyn

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prešov
Aktualizováno

Páteční výbuch plynu v paneláku v Prešově, který si vyžádal pět mrtvých a 40 zraněných, převrátil na ruby životy většině jeho obyvatel. Silvia Hrebenárová přišla o veškerý majetek, ale měla štěstí, že ji hasiči zachránili. Počet obětí může být podle premiéra Petera Pellegriniho vyšší.

Výbuch plynu zdemoloval panelák v Prešově, pět mrtvýchVideo: Polícia Slovenskej republiky

 
Článek

„Přišla jsem domů po noční. Dělníci právě kopali u bytovky a v domě byl cítit plyn. Řekla jsem to dělníkům, ale oni tvrdili, že je vše pod kontrolou a jeden šel se mnou do bytu. Tam plyn nebylo cítit, tak jsem šla spát,“ řekla Hrebenárová serveru sme.sk.

„Najednou to bouchlo, nevím odkud, zevnitř. Vletěly na mne dveře, praštily mě do ruky, ale nejsem zraněná, nic se mi nestalo,” uvedla Hrebeňárová podle serveru Pravda.sk. Z bytu se nemohla dostat ke schodišti ani k výtahu.

Slyšela křičet sousedku, ale nemohla ji pomoci a neví, co se s ní stalo. Ve vedlejším pokoji praskaly stěny. „Nevím, jak dlouho to trvalo, pro mne to byla věčnost,” dodala. Z bytu v desátém patře jí nakonec pomohli uniknout hasiči s vysokozdvižnou plošinou. Byt zcela vyhořel. „Měla jsem tam úplně vše. Začnu od nuly, nemám nic,” řekla.

Očitý svědek pro Rozhlas a televizi Slovenska řekl, že po výbuchu vypadl z balkonu jeden muž. „Starší žena se pak snažila dostat na vedlejší balkon a taky spadla dolů. Je to velká tragédie,“ líčil se slzy v očích.

Výbuch plynu zdemoloval panelák v Prešově, pět mrtvých

Evropa

Přeživší musejí využít nabídky nouzového ubytování. „K dispozici je ubytování pro 55 osob v ubytovně v Prešově a 80 polních lůžek v tělocvičně. Lůžka jsou připravena také ve vojenské nemocnici v Ružomberku,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková.

Prezidentka Zuzana Čaputová věnovala rodinám postiženým požárem 5000 eur. „Nabízím několika rodinám, které přišly o střechu nad hlavou, aby strávily vánoční svátky a podle potřeby i delší čas, v ubytovacím zařízení prezidentské kanceláře v Tatranské Javorině,” uvedla hlava státu ve stanovisku, které Novinkám zaslal mluvčí prezidentky Martin Strižinec.

Premiér Peter Pellegrini televizi Joj potvrdil, že byli evakuováni nejen obyvatelé paneláku, v němž došlo k výbuchu, ale i vedlejší dům a v dalším dva vchody. „Desítky lidí budou muset strávit noc mimo svůj domov,” uvedl Pellegrini, který dorazil na místo tragédie. Okolní domy jsou poškozené, není v nich elektřina ani plyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám