Hlavní obsah

Neřízená střela Matovič, díl druhý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští filmoví tvůrci by se mohli snadno přinejmenším v jednom ohledu nechat inspirovat Hollywoodem. V letech 1988 až 1994 natočilo studio Paramount Pictures sérii tří parodií na filmové trháky té doby s názvem Bláznivá střela. Slovenská odpověď by se ovšem jmenovala Neřízená střela. V hlavní roli: Igor Matovič.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič na tiskové konferenci informuje o výsledku jednání s Ruskem o dodávkách vakcín Sputnik V.

Článek

Slovenský ministr financí (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) se nepřestává chovat, jako kdyby ani neodešel z postu předsedy vlády.

Je to hrubé obviňování slovenské diplomatické služby
Ivan Korčok, slovenský ministr zahraničí

K financím se zatím ani jednou nevyjádřil, ale minulý týden už jednal v Moskvě a v Budapešti o ruské vakcíně Sputnik V a jeho cesty vyvolaly v odborných kruzích zděšení.

Matovič totiž obešel ministerstvo zahraničí, cesty neschválila vláda, zařizoval je na vlastní pěst a využíval kontakty, které získal jako předseda vlády.

Diplomatický skandál

O Matovičově cestě do Moskvy se šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok (Svoboda a Solidarita – SaS) dozvěděl až od slovenského velvyslance v Rusku a takříkajíc z druhé ruky se doslechl o ministrově výpravě do Budapešti.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Matovič i Korčok přitom ještě ve středu seděli společně na jednání kabinetu. Jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem a premiérem Viktorem Orbánem se kromě Matoviče zúčastnil také György Gyimesi (OLaNO), poslanec slovenského parlamentu maďarské národnosti, avšak slovenský velvyslanec v Budapešti Pavol Hamžík k rozhovorům přizván nebyl.

Gyimesi dokonce označil neúčast ambasády za „předpoklad úspěchu jednání s maďarskými představiteli“, čímž odstartoval diplomatický skandál. Korčok se okamžitě ohradil. „Je to hrubé obviňování slovenské diplomatické služby. Namístě je otázka, o čem byla jednání v Budapešti, jichž se mohl zúčastnit poslanec trvale osočující slovenskou diplomacii, a zároveň se na nich nemohl objevit nikdo ze slovenských diplomatů,“ upozornil Korčok.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

Matovič nakonec v Budapešti vyjednal, že zásilka vakcín Sputnik V, dovezená na Slovensko před šesti týdny, bude prověřena v certifikované maďarské laboratoři. Nový premiér Eduard Heger (OLaNO) okamžitě přispěchal s prohlášením, že na Slovensku se budou používat pouze ty vakcíny, které projdou standardním procesem schvalování v certifikované laboratoři, případně budou povoleny Evropskou lékovou agenturou. Matoviče, svého stranického šéfa, však za pokoutné zahraniční cesty nekritizoval.

Harakiri naživo

Deník Pravda v souvislosti s Matovičovými cestami konstatoval, že ministr financí dělá to samé, co dělal jako premiér, tedy co se mu zamane. „Nemění se, je jak neřízená střela a je jedno, na jaké židli sedí. I v nové funkci se chová jako utržený ze řetězu,“ napsal list. „To, co Matovič předvádí, je politické harakiri, jaké jsme tu ještě neviděli. Každá vláda, v níž usedne, je předem odsouzená k zániku,“ dodala Pravda.

O jaké vakcíny Slováci stojí
(v procentech)
Pfizer/BioNTech71
Moderna55
Sputnik V55
AstraZeneca31

Reklama

Výběr článků

Načítám