Hlavní obsah

Neodolatelný rošťák. Alžběta II. ve vánočním poselství vzdala poctu zesnulému choti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. ve svém tradičním vánočním projevu vzdala poctu svému nedávno zesnulému manželovi princi Philipovi. „Vánoce mohou být těžké pro ty, kdo někoho ztratili. Zvláště letos chápu proč,“ řekla v emotivní řeči.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční poselství britské královny Alžběty II.

Článek

„Jeho smysl pro službu, zvídavost a schopnost udělat zábavu za jakékoli situace, to vše na něm bylo neodolatelné,“ vzpomínala Alžběta II. „Ten jeho rošťácký zvídavý záblesk v obličeji byl na konci stejný, jako když jsem ho poprvé spatřila,“ dodala.

Alžběta II. také vychválila Philipovu práci a dodala, že je hrdá na Williama a jeho manželku Kate, že po jejím zesnulém choti převzali štafetu, zejména pokud jde o téma klimatické krize.

Vánoční poselství přednesla královna v karmínově rudých šatech, které ozdobila safírovou broží. Stejnou měla na společné fotce z roku 1947, když byla s Philipem na svatební cestě. Na stole před královnou pak stála fotografie z roku 2007, kdy s manželem slavila diamantovou svatbu. Princ Philip zemřel letos 9. dubna ve věku 99 let.

Ozbrojený muž pronikl do areálu hradu Windsor, kde pobývá britská královna Alžběta II.

Evropa

Ve vánočním poselství, které přenášely britské televize, se také objevily záběry pracujících členů královské rodiny.

Naopak se v něm nemluvilo o prostředním synovi královny princi Andrewovi, ani o vévodovi a vévodkyni ze Sussexu (Harry a Meghan), kteří se vzdali královských povinností. Ve videu ale byla zmínka o jejich novorozené dceři Lilibeth, která se stala čtvrtou královninou pravnučkou.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám